Наложиха безсрочен мораториум за шистовия газ

  • 18 януари 2012 14:47

  • 2432
  • 6
Наложиха безсрочен мораториум за шистовия газ
©

Парламентът наложи мораториум върху добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на страната.

Мораториумът беше предложен от РЗС, а от ГЕРБ добавиха, че забраната ще е безсрочна и да важи за цялата територия. Очаквано темата предизвика скандал между ГЕРБ и опозицията, съобщи Дарик.

166 депутати подкрепиха забраната, шестима от Синята коалиция бяха против, а трима се въздържаха - един от ГЕРБ и двама от сините.

Валентин Николов от ГЕРБ припомни на колегите си, че министър-председателят от парламентарната трибуна при повдигането на въпроса за шистовия газ и Шеврон, е казал, че ако има предложения за мораториум, ще говори с народните избраници от ГЕРБ и ще се опита да ги убеди, да се приеме мораториум. „И това се случи. ГЕРБ показва за пореден път, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му", каза зам.-председеталят на парламентарната група на управляващата партия.

„В понеделник бяхте слепи, във вторник ви събра Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и вие прогледнахте. Ами всеки ден да ви събира да ходите с широко отворени очи", апелира към колегите си от ГЕРБ депутатът от левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров.

От своя страна Николов обясни, че управляващите искат да забранят технологията хидрофракинг, независимо от коя компания се прилага. „А тук се споменава само Шеврон, Шеврон, Шеврон. А иначе единственият доставчик на газ за съжаление за момента в България изцяло е Газпорм. Ако Газпром иска да проучва за шистов газ, може би вие със сигурност ще се съгласите", обърна се депутатът от ГЕРБ към левицата.

Отговорът на Петър Димитров: „Този обяснителен модел втръсна на всички нормални българи. Значи кой е виновен ЦРУ или КГБ? Едната част на пленарната зала - ЦРУ, другата част на пленарната зала е КГБ. А народът в общи линии ни ругае и не може да ни понася".

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - обясни на колегите си, че с тази забрана се рискува да се забрани това, което е вършено в последните 50-60 години, за да се създаде геоложката карта на страната, което той определи като „крайна недомислица".

Текстът на решението гласи:

1. Забранява прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, както и механични и/или органични пълнители, под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България.

2. Забранява добива на шистов газ.

3. Забранява теренни проучвания за издирване на находища или възможности за добив на нефт и природен газ, в това число и шистов газ, на територията на Република България, които използват методите по т. 1.

4. Всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната в т.1 или подобна технология, се преустановяват незабавно, считано от деня на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева.

5. На физически и/или юридически лица, получили вече разрешение за проучване, или концесия за добив на нефт и газ, засегнати от настоящата забрана, се дава срок от 3 месеца, от влизането в сила на настоящето решение, през което време трябва да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи.

6. Лицата от т. 5 не предоставили в срок или чиито нови работни проекти не отговарят на изискванията на това решение, губят правата, дадени им със съответното решение или концесия, без право на компенсация.

7. Забраните не се прилагат за научни изследвания, които едновременно отговарят на следните условия: извършват се от независими научни организации, нямат търговска цел, имат за предмет проучване рисковете от добива на нефт и природен газ и не използват методите по т. 1.

8. Забранява издаването на лицензии, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на настоящето решение.

9. Забраната е безсрочна и важи за цялата територия на България и акваторията на Черно море.

10. Контролът по прилагането на решението се възлага на Министерски съвет.

11. Решението влиза в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2432 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
4

2012.01.20 | 05:44

2
ТВА Е ЕДИНСТВЕНОТО УМНО НЕЩО НАПРАВЕНО НАПОСЛЕДЪК ! ДОБРУДЖА ТРЯБВА ДА Е РАДОСТНА ЧЕ НЕМА ДА Я ЗАТРИЯТ

2012.01.20 | 05:44

3
Ами перфектно, мисля, че с тази формулировка няма проблем. Има някакъв теоретичен шанс Шеврон да влязат в т.5, но се надявам да не успеят.
Kat

2012.01.19 | 11:07

1
a sum PROTIV shitovia gaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.

2012.01.20 | 05:44

4
Комунягите ще се изядат от яд!! :Д :Д :Д хахахахаха
омбре

2012.01.20 | 13:01

6
браво на Борисов
enigma

2012.01.20 | 13:01

5
Дали Борисов на прави политически ход,или казано по нашенски като видя на къде духа вятъра и хоп.Но се сетиха че не може само да се лапа и да си срещу народа,щото накрая народа ще вземе да изплющи оправляващи и сие

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини