Нинова: Анализът на главния прокурор на антикорупционния ни закон е много полезен (обновена+видео)

  • 31 август 2017 14:31

  • 2668
  • 9
Нинова: Анализът на главния прокурор на антикорупционния ни закон е много полезен (обновена+видео)
© БСП

„Главният прокурор направи много сериозен професионален анализ, който ни е полезен“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за след срещата с главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в в Народното събрание по повод предлагания от левицата проект за антикорупционен закон. Нинова подчерта, че БСП търси професионален съвет по предложените текстове на закона. „Обръщаме се към всички органи, които се занимават с това, да ни помогнат да направим възможно най-добрия закон“, допълни тя. Председателят на БСП  обясни, че и според главния прокурор не е противоконституционно президентът да има участие в този орган, както и да има разследващи функции. „Но препоръката е да разпишем процедура за прозрачност при действията на президента по назначаване на председателя. В закона не сме предвидили как става номинирането, издигането, за да има прозрачност“, посочи председателят на БСП.

Друга препоръка на Цацаров е да се засилят текстовете по контрола на този орган – кой ще го контролира – парламент, президент. „Защото му се дават силни функции, а контролът не е така засегнат“, уточни Нинова. Тя посочи и че главният прокурор препоръчва професионално да се прецизира кръгът лица, които този закон предвижда да бъдат разследвани от агенциите. „Например висшия състав при военните. Те подлежат на друг ред и трябва да бъдат извадени от този кръг лица. Както и да прецизираме кръга престъпления, защото в НПК са изброени корупционните престъпления, а ние даваме друг, по-различен състав“, подчерта председателят на БСП. „Да прецизираме текстовете по прехвърлянето на дирекцията от ДАНС – как точно ще се уреждат правомощията на хората, които от дирекцията влизат в агенцията“, каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

„Кръгът на лицата, които са обхванати от този законопроект е прекалено голям. Той е изключително широк. Тази широта на списъка е оправдана от гледна точка на режима на деклариране и проверка на имуществото на тези лица, но тя не е оправдана от гледна точка на това, че същият този кръг от лица подлежи на разследване“, каза от своя страна главният прокурор. Той обясни, че проектът на БСП предвижда възможности за разследване и деклариране на длъжности от областно ниво до ръководители на държавни горски предприятия, дори и до ръководителя на Българския спортен тотализатор, а не предвижда например същия режим за членовете на КЕВР. Според него това подлежи на прецизиране.

Цацаров посочи, че втората му забележка по законопроекта на БСП е относно това разследващите правомощия на агенцията за борба с корупцията да се синхронизират с разпоредбите на НПК. „Към настоящия момент, те не са синхронизирани“, обясни той и заяви, че изразява категорично отрицателно становище по отношение на това една такава агенция да притежава технически потенциал за използване на СРС. „Има Държавна агенция за технически операции. Има специализирана дирекция в ДАНС, която се занимава с това. Ако и тази агенция или комисия, както е в проекта на Министерство на правосъдието, има възможност да притежава технически възможности за СРС, мисля, че това ще бъде изключително вредно“, допълни Цацаров. По думите му СРС трябва да бъдат прилагани само от един единствен център, защото това е възможност за контрол. Главният прокурор поясни, че е обърнал внимание на БСП във връзка със служителите от настоящата дирекция в ДАНС, които трябва да преминат към новата агенция за борба с корупцията. „Предвидено е те да преминат към агенцията, да запазят статута си, но след това, трябва да минат тест за почтеност. Ако не го минат, автоматично техните правоотношения ще бъдат прекратени“, каза той. Според него трябва да има дефиниция що е тест за почтеност. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2668 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2017.09.05 | 18:32

8
ГЛУПОСТИТЕ НА БСП НЕ ВЪЛНУВАТ НИКОГО
педро

2017.09.05 | 18:33

9
а на гроб???????/
някой си

2017.09.05 | 18:32

7
Г-жо лъжа както вие казвате да се смея ли или да плача вие правите антикорупционния закон . Наистина няма такава държава .
никой си бе

2017.09.01 | 23:10

1
шушлякооооооооооооо
kakvaIronia

2017.09.02 | 21:02

6
Нинова, която не може да обясни как на 20 и няколко години е приватизирала Техноимпекс прави анти-корупционен закон. Пфу!
stojan chadziev

2017.09.02 | 21:01

5
Poneze ste tapi,4akate drug da vi napravi analiza,vinagi nagotovo.
нинова е женската версия на професор Вучков

2017.09.02 | 21:00

3
Боже колко мъка има на този свят боже.
хохохо

2017.09.02 | 21:00

4
като теб.....педерунгело

2017.09.01 | 23:11

2
как сте усвоили добре имитирането на работа

Добави коментар

Водещи новини