МОСВ ще кани международно признати експерти за преразглеждане на зоните от "Натура"

  • 14 август 2017 14:48

  • 83401
  • 0
МОСВ ще кани международно признати експерти за преразглеждане на зоните от "Натура"
© Булфото

Трябва да бъдат намерени международно признати експерти, които да се включат в преразглеждането на зоните от "Натура 2000" по казуса "Калиакра", каза днес във Варна министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Според него това ще помогне страната ни да не търпи санкции от ЕС.

Димов допълни, че през следващата седмица в Каварна ще бъдат изпратени специалисти от МОСВ, които да разгледат терените от "Натура" на място. По думите му след средата на септември ще започнат разговорите за плана за управление. Работата на експертите на място ще бъде основата на заданието за картирането и режимите, които ще последват, посочи министърът, цитиран от БТА.

Димов каза още, че теренните работи при очертаването на районите по "Натура" преди години не са били качествени. Той уточни, че е видял обекти, включени в мрежата от защитени зони, които очевидно няма как бъдат такива. В "Натура" влиза изградена преди много години инфраструктура, която няма как да бъде защитена зона, а най-фрапиращият случай е на действащо гробище, посочи министърът.
Във Варна днес екоминистърът и министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard участваха в дискусия под наслов "За по-чист морски туризъм", която събра кметове на общини, концесионери, представители на държавни институции.

Морската вода у нас вече е чиста, посочи министър Димов. Той допълни, че след приключването на сезона ще започне разширяването на пречиствателната станция в "Златни пясъци" и доизграждането на съоръжението в Китен и Приморско. По думите му предстои да бъде създадена станция и в Ахелой. Според министъра основен проблем по Черноморието остава Синеморец, в чийто район все още не е посочен терен, на който да бъде построена станция.

Най-често констатираното нарушение на плажовете през това лято е липсата на спасители, допълни министър Ангелкова. По думите й тази година поставянето на преместваеми обекти върху плажовете е много по-ограничено. До момента са констатирани само три такива нарушения, които вече са отстранени, каза Ангелкова.

Министърът допълни, че през октомври в Народното събрание ще бъдат внесени промени в закона за туризма. Очаква се след това да бъде изяснен окончателно статутът на националните курорти. Това ще позволи дейностите в тях да бъдат ясно регламентирани, обясни Ангелкова. Тя допълни, че се подготвя специална визия за временните преместваеми обекти в курортите. За плажовете новите изисквания ще влязат в сила още през следващото лято.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
83401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини