Министърът на околната среда и водите се среща с местните общности по казуса "Калиакра" (с

  • 13 август 2017 16:22

  • 2711
  • 3
Министърът на околната среда и водите се среща с местните общности по казуса "Калиакра" (с
© Министерство на околната среда и водите

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе започна работна среща с представители на местните общности по казуса "Калиакра".

"Проблемът е набъбвал през последните дванайсет години, още от 2005-2006 година, когато се очертават териториите на екологичната мрежа "Натура-2000". Още тогава е трябвало да бъде воден диалог", каза министърът в началото на срещата, която протича при закрити врати за медиите.

По думите му тези 20 години, когато са натрупвани дейности, са пропуснато време. "Затова трябва да видим какви възможности има в днешния ден и в бъдеще. Трябва да намерим решение, което да е приемливо за различните интереси и ако постигнем такова решение, ще успея да го защитя", заяви министърът пред местните общности.

Кметът на Каварна Нина Ставрева съобщи, че вече са създадени четири работни групи с представители на земеделските стопани, рибарите, както и от секторите туризъм и енергетика. Тя също изрази надежда, че ще бъде намерено най-вярното решение за защитените зони в района на Калиакра.

Преди началото на срещата граждани издигнаха пред общината в Каварна лозунгите: "Върнете ни парите за закупените земи", "Да на екологията, не на рекета", "Добруджа ви храни, вие я предадохте", "Милиони от "Натура" за вас. Кредити и мизерия за нас".

Работните групи в Каварна вече са определени и действат за разглеждането на плана за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“ на местно ниво. Това стана ясно по време на срещата между министъра на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе с местната общност и власти в Каварна. Групите са четири - земеделие, енергетика, лов и риболов и строителство/туризъм и ще търсят балансирано решение по казуса.

До средата на другата седмица те ще дават становища по плана. След това ще направим среща между работните групи и експертите на Министерството на околната среда и водите на място в Каварна, заяви министър Димов. Според него е необходимо да бъде намерено максимално балансирано решение между различните засегнати страни.

Кметът на Каварна Нина Ставрева по-късно показа на министър Димов действащо гробище в село Топола, което влиза в НАТУРА 2000.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2711 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Доктор Москов

2017.08.14 | 09:23

3
Г-н Димов, никога не е късно да станеш за резил, щом си се хванал на това хоро! Борисов-3 е същият както Орешарски на БСП и ДПС!
АНКЕТА в помощ на БАН

2017.08.14 | 09:22

2
ОСЪЖДАТЕ ЛИ най-големият ГЕНОЦИД?Превъзхождащ Арменският и Холокоста ВЗЕТИ ЗАЕДНО! Унищожаването от СССР/Ленин и Сталин/на МИЛИОНИ запорожки българи, чийто потомци сме ние. Там Аспарух в 671г. е основал ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ , а в 681 я e РАЗШИРИЛ на юг от Дунав.
Няма значение кой

2017.08.13 | 19:54

1
Корумпираните държавни служители затриват държавата. Ще я разорят с ненаситната си алчност и с безгрижното си невежество, че секат клона, на който седят.

Добави коментар

Водещи новини