МВР търси помощ от Румъния за телефонните измами

  • 11 август 2017 06:26

  • 3794
  • 3
МВР търси помощ от Румъния за телефонните измами
© Булфото

Българските власти търсят помощ от Румъния заради масовите телефонни измами, стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

Телефонните измамници често използват сим карти на румънски оператори. За МВР това е сериозен проблем, тъй като събирането на информация става далеч по-трудно, пише в. "Сега".

"Надяваме се, че ще прекъснем и тази нова приумица, с която тормозят хората", заяви Радев.

Той изрази учудване как все още има хора, които вярват на подобни измами: "Аз лично не мога, така, да проумея как толкова хора, да използвам тоя жаргон, се връзват, как успяват да повярват на тези измамници. Даже си говорехме с колегите - абе, да ги издирим и да ги вземем на работа тука, щом успяват така психологически да убедят възрастни хора, хора с опит, така, мъдри хора, те не са на 20 години, да си дадат парите."

Поисканата от Румъния помощ не е единствената инициатива на МВР срещу измамниците. От началото на годината били сформирани специални разследващи звена в дирекциите с най-голяма концентрация на измами - Плевен, Русе и Велико Търново. Има и работна група между МВР, прокуратурата и следствието, която трябва да предложи допълнителни мерки.

МВР е изпратило експерти по общините, които да помагат при изграждане на видеонаблюдение, каза още вътрешният министър. След това системите трябва да се свържат с местните полицейски управления. За масово видеонаблюдение се говори от години, но никой не казва кой ще плати за изграждането му. От думите на Радев стана ясно, че разходите най-вероятно ще се поемат от общините.

Досега МВР е успяло да усвои 57 млн. евро от парите, отпуснати от ЕК за справяне с мигрантския натиск, отчете Радев. Комисията гласува общо 160 млн. евро за техника по границата с Турция, но се наложи МВР да моли за отсрочка от 1 година, за да ги усвои. Срокът бе удължен до октомври догодина.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3794 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
румани

2017.08.11 | 13:00

3
каде-кога-ша-чупя.тос-телевизор
Атвьет Из Румъний

2017.08.11 | 08:57

2
КОР О МИЛИТЦИИ

2017.08.11 | 08:38

1
А ПОВИКАЙТЕ И ШЕРЛОК И ЕРКЮЛ ПОАРО , С ГОДИНИТЕ МИЛИЦИЯТА Е СТАНАЛА ТЪПА ПОЛИЦИЯ ..САМО ПРЕДИ 28 ГОДИНИ ,НЯМАШЕ ТАКИВА ПРОБЛЕМИ И ТАКАВА ПРЕСТЪПНОСТ,ДАЖЕ ИМАШЕ РЕСПЕКТ ОТ "РОДНАТА " МИЛИЦИЯ...

Добави коментар

Водещи новини