Данаил Кирилов: Магистратите сами трябва да искат осветляване на организациите, които ги финансират

  • 12 юли 2017 18:37

  • 2610
  • 0
Данаил Кирилов: Магистратите сами трябва да искат осветляване на организациите, които ги финансират
©

От нормата, която беше приета миналата година, към момента нямаме декларирани обстоятелства за зависимости на магистрати. Това заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на Комисията по правни въпроси в НС в предаването "Още от деня" по БНТ.

„Не е все едно кой кого и защо финансира. Трябва да има равенство между тези организации. За да сме сигурни, че има абсолютна независимост, всички донори трябва да се усветлят. Това е в интерес на съсловните организации. Сега е напълно възможно от сметка в чужбина подсъдим да финансира магистрати“, цитира Кирилов опасенията на депутати от Обединени патриоти.

„Докато няма кристална яснота винаги ще има съмнения. Това е в интерес на всички съсловни организации в съдебната система. Затова те самите трябва да го искат. Затова призоваваме да се посочат тези участия във финансовите отчети“, посочи депутатът. По думите му, ако това не се случи, най-бързото ответно действие би било какъв натиск се оказва върху независимата съдебна власт.

По отношение на мажоритарният вот, Данаил Кирилов заяви: „Ако не се приеме 100% мажоритарния вот, а се приеме една смесена система, това ще е срещу волята на хората. Нямаме право да натрапваме сурогатно решение на избирателите“, категоричен бе той.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини