Външният министър очаква през август да бъде подписан договорът с Македония за добросъседство

  • 07 юли 2017 14:01

  • 1025
  • 1
Външният министър очаква през август да бъде подписан договорът с Македония за добросъседство
© Булфото

Надяваме си договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан през август, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя напомни, че процесът е дълъг, започнал още през 2008 г. и преминал през 11 кръга от преговори до момента.

Ние винаги сме били отворени, но в същото време не сме получавали такава реакция от страна на предишните правителства /преди това на Зоран Заев/, подчерта вицепремиерът.

"Документът ще бъде подписан в два екземпляра, на двата официални според конституциите на България и Македония езика. Тази клауза е непроменима, повече компромиси няма накъде да правим", категорична е Захариева.

По думите й, подписването на договора би било много ясен знак за това, че Македония на практика иска да промени отношението си към България, но не е достатъчно условие. Така Захариева отговори на въпрос дали ще има съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание. Общото честване на личности и дати, подчерта тя, започна още с посещението на Заев и Борисов на паметника на цар Самуил. Тогава дойде и поканата от македонската страна за общо отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание, приета от Борисов, отбеляза министърът.

Вицепремиерът отрече да има информация - по официален или неофициален път, за брожения във Франция и Холандия срещу българското европредседателство. Това са спекулации, коментира тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1025 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.08 | 07:50

1
ОЧАКВА,НО НЯМА ДА ИМА

Добави коментар

Водещи новини