Заместникът на Кирчо Киров сяда в неговия стол

  • 13 януари 2012 07:05

  • 2454
  • 0
Заместникът на Кирчо Киров сяда в неговия стол
©

ГЕРБ вече умуват фаворити за нов началник на Националната разузнавателна служба (НРС), научи “Труд”. Рокадата на върха се очаква, след като новият президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на 22 януари.

За най-вероятен наследник на ген. Кирчо Киров засега се спряга името на заместника му полк. Звездомир Пенков. Той влезе в ръководството на НРС по предложение на кабинета на Бойко Борисов с решение от май 2011 г. Именно връщането му от чужбина се схваща като подсказка, че управляващите го подготвят за титуляр в службата. Пенков е завършил военно училище - магистър по войсково разузнаване. Преминал е курсове по дипломация към Дипломатическия институт в МВнР, обучение в Центъра за разузнавателна подготовка на НРС и курсове за подготовка на висши ръководни кадри. Офицер е от 1991 г., от 2010 г. е с чин полковник. Някои обаче се съмняват, че Пенков ще оглави НРС заради връзки с лидера на ДСБ Иван Костов. Като офицер от НСО Пенков е бил шеф на групата, охранявала съпругата на Костов - Елена. И още - че след като напуска НСО, той работил във фирма “Хрисома”, свързана с фондацията й, и след това - в НРС.

Втората версия за нов шеф на НРС е за другия заместник на ген. Киров - ген. Людмил Ангелов. Той е и.д. шеф на службата преди назначаването на ген. Киров през 2003 г., а на сегашния си пост е от времето на тройната коалиция. Твърди се, че е сред приближените на бившия шеф на НРС Бриго Аспарухов. И че е по-предпочитаният от ген. Киров наследник.

Трети смятат, че още не е загубен шансът в НРС да отиде главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
2454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини