Страхил Делийски: Борисов играе мач за мач (аудио)

  • 15 юни 2017 17:16

  • 8137
  • 8
Страхил Делийски: Борисов играе мач за мач (аудио)
© БНР

С посещението си в Турция премиерът Борисов продължава една тенденция, която започна преди известно време – целта му е да играе ролята на медиатор между Турция и Европа, в частност Германия. Това каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски.

България може да играе тази посредническа роля, но тук има една голяма опасност – как ще бъде изиграна тази игра. За да си добър посредник, трябва да имаш споделеното уважение, доверие и на двете страни, между които посредничиш. Трябва да имаш и достатъчен авторитет, за да се вслушат в твоите посреднически предложения. Затова е много сложно да се играе тази роля – в крайна сметка има риск посредникът да го отнесе, особено когато се ритат две големи сили, заяви Делийски.

По думите на политическия анализатор отхвърлянето на първо четене на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, предвиждащи промяна в избирателната система на страната, не означава, че няма да има промени в изборното законодателство на второ четене. Сега по процедура могат да се правят допълнения в законопроекта преди второ четене. Могат да се търсят такъв тип предложения, които да осигурят по-голяма подкрепа за проекта. Струва ми се, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да се стигне до някава промяна в изборното законодателство. По-сериозни промени в изборното законодателство биха били чудесно алиби на Борисов евентуално да се раздели с властта предсрочно след българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Далече съм от мисълта, че това правителство е планирало да изкара цял 4-годишен мандат. Всичките му действия показват, че стратегията е ден за ден, както се казва - играем мач за мач. Евентуални сериозни промени в изборното законодателство ще бъдат чудесен легитимен аргумент за Борисов да каже – ето, ние запазихме стабилността, доколкото трябва, но сега има ново изборно законодателство и понеже съм демократ, хайде да ходим на избори и да си изберем легитимно правителство по начина, по който хората искат. Не мисля, че резултатът от първо четене ще се повтори. ГЕРБ ще направят всичко възможно да се стигне до някаква промяна, коментира политологът.

Промяна в изборното законодателство е чудесният повод за Борисов да търси нови избори. Той е показал, че може да печели избори, но трудно може да управлява 4 години. За него перфектният вариант е изборни цикли през 2 години. Моята прогноза е, че подобен опит ще се повтори и при този кабинет, при завършено председателство и по-сериозни промени в изборното законодателство, каза Делийски.

Според него всеобщият извод, който се налага от началото на този политически сезон е, че Народното събрание не е особено активно на законодателно равнище. Според него причините за това трябва да се търсят в това, че качеството на политическото представителство пада. В парламента попадат все повече хора, които, меко казано, не са за тази работа. От друга страна имаме и демографски проблем, който очевидно се отразява и на политическата класа. Нивото е ниско, човешкият ресурс е лимитиран за такава дейност, подчерта политическият анализатор.

По думите на Делийски влизането на България в Еврозоната е политически въпрос. Това, което ме притеснява е, че отново се хващаме за някаква външна цел като за нещо, което едва ли не ще промени коренно живота в България, което е абсурдно. Другото нещо, което ме притеснява е, че отново липсва сериозният политически дебат. Каквото и решение да се вземе по отношение на Еврозоната, ако то не е функция на сериозен и смислен политически дебат, няма да е легитимно и обществото няма да знае за какво е целият този напън, каза още пред Novini.bg Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8137 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.07.01 | 00:52

8
Много е прав човека.Като в лафа посредника ще яде лайното и резания Хой.
ДА ИЗРИТАМЕ НАЙ ДОЛНОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ!

2017.07.01 | 00:52

7
То рязания уй е отдавна деликатес за него лошото е че предава България по всеки възможен начин!!
Манев

2017.07.01 | 00:51

6
Много по лесно е да даваш акъл отколкото да свършиш нещо сам.

2017.07.01 | 00:51

5
Боко може да играе само джобен тенис с две ръце едновремено
САМО ЛЕВСКИ

2017.07.01 | 00:51

3
БОЙКО ИГРАЕ МАЧ СЛЕД МАЧ И ВИНАГИ БИЕ ДУЗПАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ.
ти

2017.07.01 | 00:51

4
БОКО ИГАЕ ФЕДЕРБАЛ

2017.07.01 | 00:50

2
Като облиза на Ердоган рязания кур,забележете само как тръгна да го целува по двете страни и Ердоган чак се дръпна учуден от тоя ибрикчия.ТОВА СА ГЕРБ-МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ СЪС НАГЛИ ИДИОТСКИ КРАТУНИ

2017.06.18 | 21:03

1
Защо г-н философа не покаже на по "простите" как се прави политика?

Добави коментар

Водещи новини