Правителството одобри промени в НПК

  • 08 юни 2017 13:39

  • 2084
  • 1
Правителството одобри промени в НПК
© Novini.bg

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов съобщи пред журналисти в Министерски съвет, че днес правителството е одобрило промени в НПК.

С промените се цели ускоряване на съдебното производство при запазване на ефективното и качествено разследване и да се гарантира ефективното наказателно правораздаване по отношение на корупционните престъпления, извършени от лица от висшия държавен ешелон, като се използва капацитетът на специализираните прокуратура и наказателен съд.

Друга цел на промените е осигуряване на възможност незабавно да се приведе в изпълнение влязла в сила присъда, ако тя е лишаване от свобода или по-тежко наказание, обясни заместник-министърът.

Ускоряването на съдебното производство може да се постигне с предлагането на така нареченото ускорено производство, което вече може да бъде инициирано и от пострадал, и от ощетено юридическо лице. Урежда се и така наречено разпоредително заседание, като основната идея на тази промяна е в това заседание да се решат въпросите дали има или няма допуснати съществени процесуални нарушения и след като тези въпроси получат отговор, делото да не може да бъде връщано от въззивна инстанция след две години.

По отношение на гарантиране на качеството на наказателното правораздаване за корупционни престъпления, извършени от лица от висшите ешелони на властта, основната идея по думите на заместник-министъра е рационално използване на организационния капацитет на специализираните прокуратура и наказателен съд. Считаме, че през годините досега действащите там магистрати добиха компетентност в тази област, допълни Стоянов и отбеляза, че така се дава знак и пред партньорите ни в ЕК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.14 | 20:44

1
бля,бля , бля , и нищо свършено

Добави коментар

Водещи новини