Министърът на културата настоява за промяна на Закона за културното наследство

  • 01 юни 2017 15:11

  • 2276
  • 1
Министърът на културата настоява за промяна на Закона за културното наследство
© Булфото (архив)

Според министъра на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за Законът за културното наследство е много рестриктивен, но в него не са разписани и измислени механизми, които да подкрепят собственика на такива специални къщи и паметници на културата в поддръжката им. Това заяви Банов в отговор на журналистически въпрос в Ловеч след срещата си с културните институции в града, която е първата от поредицата срещи в страната.

"Нашият Закон за културното наследство е много рестриктивен и това е добре, защото имаме сериозно културно наследство и то трябва да се пази и съхранява", каза министърът. Той добави, че ремонтът на такива сгради е в пъти по-скъп, отколкото на обикновените. "Това, към което ще вървим, са много тежки рестрикции по опазване, съхраняване на паметниците, но и механизми - фондове, безлихвени кредити, варианти има в Европа много, механизми за поощряване на собственика за възможността част от това, което искаме от него да ремонтира, държавата да му помага. Тук в частта "рестрикция" сме много силни като закон, в частта "помощ за собствениците на тези сгради" сме почти на нула", добави Банов.

Пред журналисти той каза още, че има ясен модел за промяна методиката за финансиране на театрите, но предстои диалог с гилдията и със синдикатите. "Имам за себе си един ясен модел, който да донесе стабилност и възможности за нормално развитие, без да се излиза от пазарния принцип и от тава, че трябва да има повече зрители и да се продават билети. Много по-балансиран европейски модел, който да даде възможност за спокойствие и разчитане на по-дългосрочен план на работата", каза още министърът и добави, че всичко зависи от тава как ще се приеме от гилдията, предаде БТА.

На срещата с културните институции бяха обсъдени няколко проблема. Регионалният исторически музей постави въпроса за нормативната база, която да позволи на регионалните музеи да преминат на делегиран бюджет. Министърът отговори, че вече се вземат мерки и това ще се извърши в най-скоро време.

Поставени бяха и въпроси, свързани с увеличаване на единния разходен стандарт на читалищата, поддръжката на материалната база на театъра и библиотеката и други. Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за посочи, че ще се търси ресурс за обновяване на картинния фонд на галериите. Пое ангажимент заедно с Община Ловеч да започнат ремонт на покрива на театъра и читалището, които са в една сграда.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова подари на министъра икона и го покани за патрон на културната програма, свързана с 830 години от подписването на Ловешкия мир.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2276 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.01 | 16:00

1
ЗАКОНА БИЛ ПРЕКАЛЕНО РЕСТРИКТИВЕН, НЕ ДОПУСКАЛ РАЗГРАБВАНЕ И РАЗРУШАВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО.

Добави коментар

Водещи новини