Министър Димов разговаря с бизнеса таксата "смет" да се определя според количеството отпад

  • 23 май 2017 17:01

  • 5888
  • 3
Министър Димов разговаря с бизнеса таксата "смет" да се определя според количеството отпад
© Булфото (архив)

Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса "смет" - според количеството на изхвърлените отпадъци, обсъдиха на среща днес министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. В момента такса "смет", която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите. България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци, се определя спрямо стойността на активите, е посочил Божидар Данев. Според него това не допринася за намаляване на отпадъците и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането. Председателят на БСК е посочил, че въпросът е обсъждан с Министерство на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци.

Министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе е отбелязал, че МОСВ подкрепя принципа на определяне на таксите на основата на количество генерирани отпадъци и на извършените разходи, но промяната трябва да бъде осъществена при намиране на баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините.

Министър Димов е разпоредил и проверка за качеството на атмосферния въздуха в село Труд. Той е възложил на Изпълнителната агенция по околна среда да извърши измервания. Мобилна станция на Регионалната лаборатория - Пловдив, ще следи нивата. Набирането на пробите ще продължи 14 дни. Станцията ще е позиционирана в непосредствена близост до централата за биомаса, срещу която жителите на селото протестират. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени след направените измервания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5888 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.05.24 | 14:42

3
МНОГО БОКЛУЦИ ИМА ВЪВ БЪЛГАРИЯ И АКО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА ЗА ВСЕКИ ..ТЕЖКО И ГОРКО НА БЕДНИЯ БЪЛГАРИН..ЗАЩОТО ПО ПРИНЦИП САМО БЕДНИТЕ ПЛАЩАТ..

2017.05.24 | 14:42

2
СЛАВОФФФФ ,НЕДЕЙ СКРОМНИЧИ ,ТИ СИ ГООЛЯМ БОКЛУК ..НЯМАШ ЦЕНА ..ЛАЙНО ТАКОВА..

2017.05.24 | 12:34

1
Като се има предвид, че някои от тези с яхтите само това плащат, защо пък държавата да не им плаща и таксата смет...

Добави коментар

Водещи новини