Министър Балтова направи отчет за мандата си

  • 28 април 2017 15:40

  • 2349
  • 0
Министър Балтова направи отчет за мандата си
© Министерство на туризма

През тези три месеца работихме на принципите на приемственост и последователност.

Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на пресконференция, на която отчете мандата си, съобщиха от пресцентъра на министерството. България разполага с качествен, иновативен и конкурентоспособен туристически продукт. Необходим е човешки ресурс, който да работи и да го промотира, както и да го предлага. Работещите в туризма трябва да са активни непрекъснато, подчерта министър Балтова. В рамките на мандата се проведе заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма и е създадена работна група, която да развива концепция да бъдат подкрепени хората в страната и да превръщат сектора в своя кауза. Тази концепция е изпратена в Световната организация по туризъм. Министър Балтова посочи, че Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) е била един от основните й приоритети, но към момента все още се очаква произнасянето на КЗК. Тя изрази увереност, че следващото правителство ще съумее да я осъществи и да я приложи на практика.

Срокът за обществено обсъждане на измененията и допълненията в Закона за туризма ще бъде удължен, като това ще се случи в рамките на деня. Съвместно с Министерството на здравеопазването се работи по изготвяне на проект на Наредбата за басейните, а в кратък срок се очаква постановление на Министерския съвет за Наредбата за водноспасителната дейност. За периода на служебното правителството са регистрирани 46 туроператора и туристически агента и 11 туристически сдружения. Издадени са 1183 идентификационни карти на правоспособни екскурзоводи, сертифицирани са 20 СПА центъра.

По темата за плажовете министър Стела Балтова съобщи, че към днешна дата приходите от договорите за наеми на морски плажове са 6 448 481 лева, което е двойно спрямо миналата година, а 241 275 лева са приходите от договорите за концесии. Във връзка с морски плаж „Слънчев бряг-север“ стана ясно, че има издадена заповед от областния управител на Бургас, който на 5 май ще изземе плажа от вече бившия концесионер.

В рамките на мандата на министър Балтова се учреди първата организация за управление на туристически район - „Родопи“. Тя се оглавява от кмета на Община Велинград Костадин Коев. „Държавата ще подпомогне туристическите райони, за да могат те правно да се конституират, да разработват свои проекти, с които да развиват общ туристически продукт и успешно да се маркетират", каза Балтова. По думите ѝ за тази цел министерството е разработило проект и ще дава възможност на туристическите райони да бъдат подпомагани в своите дейности. Той ще насърчи районите, които към момента не са толкова популярни. Например общините от туристически район „Родопи“ ще могат да се промотират с планински, еко-, винен, спа туризъм.

На сайта на Министерството на туризма ще бъдат публикувани Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и планът за действие за обществено обсъждане, обяви министър Балтова. Според нея е важно да има приемственост при предаването на министерството. Предприетите дейности са в посока икономическото развитие на страната.

Тя съобщи официалните данни за НСИ, че за периода януари-март 2017 г. посещенията на чуждестранните туристи са се увеличили с 20% спрямо същия период на миналата година. По данни на БНБ ръст има в приходите от международен туризъм от 16% за месеците декември 2016 г.-февруари 2017 г. спрямо декември 2015 г.-февруари 2016 г.

На пресконференцията присъстваха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, съветникът на министър-председателя Георги Николчев и началник на кабинета на министър Балтова Биляна Райчинова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини