Проф. Михаил Константинов: Не мисля, че е правилно да има уседналост при гласуване за президент

  • 06 април 2017 15:36

  • 3264
  • 4
Проф. Михаил Константинов: Не мисля, че е правилно да има уседналост при гласуване за президент
©

Тази уседналост е малко трудна за контролиране. Затова такива мерки би трябвало да се обслужват, ако има начин да се контролира тяхното спазване. Не мисля, че е правилно да има уседналост при гласуване за президент. Това каза математикът  проф. Михаил Константинов пред Фокус.

Думите му са по повод оттеглянето на законопроекта за промени в Закона за българското гражданство. „Що се касае до гласуване на европейски избори, мисля че и сега има уседналост – 6 месеца трябва човек да е живял на територията на ЕС. Дали да има, или да няма уседналост не е конституционен въпрос, а въпрос на законодателство. Ще припомня, че в държавата Люксембург, която е демократична и европейска, има ценз за уседналост от 48 месеца, което всеки може да сметне, че е 4 години“, припомни проф. Константинов.

Той добави, че ако искаме например да гласуваме за нещо в Люксембург, трябва да живеем там 4 години. „Виждате какви държави има по света, ние, доколкото знам, за евроизбори сме вложили 6 месеца, което е 8 пъти по-малко от Люксембург“, допълни той.

Според него е трудно да се каже стъпка в каква посока са предложените промени, защото те нямат ефект. По думите му не е правилно да се ограничава гласуването на българите при избор на президент. „За избор на президент трябва да имаме максимално широка възможност за гласуване, навсякъде където могат да се разкрият секции. За парламентарни и европейски избори има логика да се гласува на европейска територия, както е било до 2001 г. в България при сега действащата Конституция“, обясни проф. Константинов.

Той добави, че ако някой мисли, че е противоконституционно, трябва да му е ясно, че 10 години сме гласували по този начин. „През 2001 г. по политически причини беше разширено гласуването в чужбина, в което няма лошо. Дали ще се гласува навсякъде, или само в посолства и консулства, това е въпрос на законодателство, а не на Конституция“, каза още проф. Михаил Константинов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3264 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2017.04.07 | 11:41

3
Този червен математик за нищо не става: само да си получава хонорарите за телевизионни изяви и политически поръчки.
педал гюро

2017.04.07 | 11:41

4
да та чукат мангусите
andeer

2017.04.07 | 11:41

2
Не знаят да четат.Не знаят да пишат.Не живеят в България.Едва разбират български.Не може тези хора да определят бъдещето на България.
Пян_Гъ

2017.04.07 | 11:41

1
"Професоре", видно е, че не си във форма. Светът не е абстрактен и проблемите не са абстрактни величини като в математиката. Напротив, съвсем реални са. Турция е реален недобронамерен съсед, който се стреми да предрешава нашите избори в собствена полза. Зарежи фантазиите и к

Добави коментар

Водещи новини