"Да, България" е против ограничаването на изборните права

  • 04 април 2017 18:29

  • 2828
  • 8
"Да, България" е против ограничаването на изборните права
©

Движение "Да, България" се обяви против предложението от правосъдното министерство промени в изборното законодателство. С тях се предвижда въвеждането на 3-месечна уседналост.

Ето и цялата позиция на формацията на Христо Иванов:

Първо, с въвеждането на ценз за уседналост от 3 месеца за упражняване на избирателното право в парламентарни и президентски избори, значителен брой български граждани, живеещи трайно извън страната, ще бъдат изключени от политическия процес. Това противоречи както на принципите на общото, равно и пряко избирателно право, така и на чл. 42 от Конституцията, който съдържа допустимите органичения пред упражняване на това право. Също така, Конституцията изисква всички български граждани, където и да се намират, да имат гарантирана възможност за упражняване на своите основни права, сред които е и активното избирателно право.

Второ, с предложения законопроект се въвеждат ограничения, които противоречат на заявената до този момент политическа воля от всички основни институции за активно включване и приобщаване на българските граждани, живеещи извън страната, към националната общност и демократичния политически процес. Това може да стане само като се предоставят повече възможности за участие, включително като реално се въведе електронно дистанционно гласуване, в съответствие с волята, изразена по категоричен начин на националния референдум през 2015 г., а не като се ограничават съществуващи и упражнявани до този момент права.

Трето, предложенията главният прокурор да може да иска от съответната избирателна комисия да заличава регистрацията на политическа партия, коалиция, или инициативен комитет на основания, които не са достатъчно прецизно определени, и за които липсват законови критерии, крие риск от непосредствено засягане на принципа на политическия плурализъм, на свободата на политическото слово и свободата на участие в политическиия процес.

Настояваме в посочените части този законопроект да бъде оттеглен, тъй като противоречи на основни конституционни принципи и засяга политическите права на българските граждани.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2828 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Мартин Иванов

2017.04.06 | 20:20

8
От партията на Иво Прокопиев - "Дай, България" си правят предизборен ПР с подобни изявления, но забравят, че вече не сме в кампания и следващите 4 години няма и да помиришат Парламент!

2017.04.06 | 17:09

7
ПО ЕДИН ИБРИК ЗА ВСИЧКИ ВИ!

2017.04.06 | 17:08

6
тая секта Да България не я ли закриха служебно след изборите?

2017.04.06 | 17:08

5
Mnogo e prav G-n Ivanov.Vmesto da darji za pravata na svoite grajdani vav vsiaka tochka na sveta,segashnite upravnitsi v kompania sas "nezavisimia"uj sad, praviat vsichko vazmojno da ogranichat pravata na svoite grajdani, sas tsel da ugodiat na nakoi.Na tezi korumpirani polititsi i sadii ,vaobshte ne im puka ,kakvo pishe v Konstitutsiqta na R.Balgaria.
Илия

2017.04.06 | 17:08

4
Всъщност на кого му пука за мнението на хора, които са никои в родната политика!
Крис

2017.04.06 | 17:08

3
Що? Да не сте си купили 100 000 румънски цигани за следващите избори? И този закон ще ви попречи да ги пишете Българи?
Иван

2017.04.06 | 17:08

2
На кого му пука за мнението на малката партия на Христо Иванов?
Веселинс

2017.04.05 | 23:47

1
Некадърника Христо Иванов не разбра ли, че мястото му не е в политиката. Защо продължава да се пъне не ми е ясно? Аз пък съм за въвеждането на ценз за уседналост от 3 месеца за право на гласуване.

Добави коментар

Водещи новини