Политолог: ГЕРБ трудно ще избягат от патриотите само с "Воля"

  • 31 март 2017 11:14

  • 10245
  • 4
Политолог: ГЕРБ трудно ще избягат от патриотите само с "Воля"
© Иван Йочев

Формирането на правителство, в което участват "Обединените патриоти", трудно ще бъде прието в ЕС, особено предвид предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Възможно е обаче и да бъде подкрепено, защото правителство на малцинството би било доста нестабилно. Това каза пред БНР политологът Петър Чолаков.

Няма как Европа да не се интересува от нещата, които се случват в България, особено при положение че в Германия – най-голямата държава в ЕС с население от 82 000 000 души – има, по неофициални данни, 13 000 000 турци. Формирането на едно такова правителство в България с участието на такива политически партии – радикално десни, би се разглеждало, според мен, от някои от големите държави като предизвикателство, като провокация, едва ли не, към ценностите на ЕС, към, ако щете дори етническите отношения. От тези турци, които са в Германия, голяма част са от Турция, но има от България, от Македония, от Кипър и т.н., заяви Чолаков.

Според експерта намесата на прокуратурата заради инцидентите по границата е стремеж да се покаже, че българската държава не остава безучастна към нарушение на закона. Голяма част от избирателите харесват патриотарски послания и затова политиците се заиграват с тях, обясни политическият анализатор изказванията на лидери на водещи партии, че, който не знае български, не бива да гласува.

Съставянето на правителство зависи не толкова от математиката, колкото от естетиката, коментира Чолаков, според когото няма проблем правителство с участието на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да се формира в относително кратки срокове. Той прогнозира, че преговорите ще са именно между тези две формации.

Трудно ще могат да избягат само с "Воля" от патриотите. "Воля" няма да им стигне в този случай, според мен, защото все пак има друга коалиция от три партии, която има значително по-голямо присъствие в парламента. Според мен се върви много сериозно към кабинет "Борисов" 3. От там нататък въпросът е свързан с формата – дали ще бъде изцяло кабинет, формиран от ГЕРБ, и вече надолу в пирамидата на властта ще има представители на другите партии, или ще има и министри от страна на "Обединените патриоти". Това за 7-те министерски кресла, за които те претендират, според мен, е доста широка претенция, заяви Чолаков.

Политологът изтъкна, че Борисов е ползвал министрите на РБ като "жив щит" срещу недоволството от ключови сектори и въпросът е дали ще направи същото с министри на "Обединените патриоти".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10245 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ГРОБ

2017.04.03 | 21:46

4
НЯМАТ НАЯДАНЕ ТИА НАГЛЕДСИ......И НА ОНЯ СВЯТ ЩЕ ИСКАТ ДА СА ДЕПУТАТИ.......ЕЙ ГАДОВЕ НАРОДА ЗНАЕ ЧЕ НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НЕГО А САМО ЗА КОКАЛА......ГЛАСУВАХА ВИ ДАЛАВЕРАДЖИИ НАГАЖДАЧИ ..ТИЯ С ОБЛАГИ ОТ ВАС И ТИЯ ДЕТО ГИ ПРОКУДИХТЕ В ЧУЖБИНА.........
РАЗБИРАЧ

2017.04.03 | 21:44

3
ДОЛУ ГЕРБ!

2017.04.03 | 21:44

2
Коалиция с Патриотите може , но не и с руско-турската гнусна гювендия Хампито .
FM

2017.04.01 | 13:22

1
Трябва и хъс.

Добави коментар

Водещи новини