Политолог: Валери Симеонов бабува за широка коалиция с неясна цел (аудио)

  • 29 март 2017 12:02

  • 7464
  • 7
Политолог: Валери Симеонов бабува за широка коалиция с неясна цел (аудио)
© Фейсбук

Стратегически погледнато, големите победители от изборите очевидно са ГЕРБ. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

Въпреки нагласите от много анализатори и създаването впечатление, че ГЕРБ ще загуби от БСП, и то с голяма разлика, се оказа обратното – ГЕРБ успя да постигне 5% разлика над резултата на БСП, което ги излъчи за четвърти пореден път като победител на парламентарни избори в България. Въпреки недовършените мандати, ГЕРБ успяха да се препотвърдят като най-устойчивата политическа партия в България, заяви Стефанов.

По думите му следващият голям победител категорично е БСП. Въпреки многозначителното тълкуване на резултатите, виждаме почти удвояване на резултата им спрямо последните парламентарни избори. Не бива да се пропуска, че в последните 20 години БСП постига този резултат очевидно при кризи и това им е таванът 980 000-990 000 гласа, посочи политологът.

Друг голям победител не мога да очертая – по-скоро има няколко разочаровани от парламентарните избори. Това са Обединените патриоти, които очакваха да надминат резултата си от президентските избори – нещо, което не се случи. Почти наполовина получават в сравнение с президентския вот. Друг разочарован е партията на Марешки "Воля", която също имаше големи очаквания – да постигне едва ли не трети резултат, а всъщност не успя и едва се закачи на ръба на парламентарната граница, коментира Любомир Стефанов.

Той очерта няколко варианта за съставяне на управленска коалиция. Най-логично изглежда ГЕРБ да потърси коалиционно управление, което да гарантира стабилност и устойчиво парламентарно мнозинство, което да подкрепя предлаганите политики и евентуално реформи с техните основни приоритети в областта на образованието, сигурността и социалната сфера. Успехът на този вариант зависи от това доколко програмите, които ще предложат Обединените патриоти и Воля ще намерят пресечни точки с ГЕРБ. Ако не успеят, съществуват няколко варианта. Единият е да бъде търсена коалиция само с Обединените патриоти, което е доста рисково. Знаем техния характер, а този път те ще искат и министри, за разлика от предния път, когато участваха в управлението и нямаха отговорност спрямо изпълнителната власт. Виждаме политически неустойчивото поведение на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, един от лидерите на Обединените патриоти, който от онзиден "бабува" за широка коалиция между БСП, Обединените патриоти и ГЕРБ, която обаче никой не разбира каква точно цел би имала – какво точно ще прави тази гранд коалиция. И ГЕРБ, и БСП твърдо заявиха, че няма да влизат в коалиция поради несъвместимост в програмите, така че истински не разбирам какво прави Симеонов, но може би неговите съмишленици са наясно. Друг вариант е да се търси правителство на малцинството – ГЕРБ да си направят самостоятелно правителство и впоследствие да разчитат на парламентарно мнозинство за ключови неща – например за номинацията на българския еврокомисар, българското председателство на Съвета на Европейския съвет и закона за държавния бюджет. И четвъртият приоритет – промяна на избирателната система. Чухме Борисов за пореден път да заявява, че би искал следващият парламент да се съобрази с желанието на българските граждани. Това са маркерите, около които ще се структурира следващото правителство. Стабилността на управлението ще зависи най-вече от прозрачността при вземането на решения и последователност в сферите, които ще бъдат номинирани за носещи в следващия мандат, каза политическият анализатор.

Любомир Стефанов е категоричен, че на този етап не си представя вариант, при който Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да не е премиер. Той го заяви нееднократно, а и такава е парламентарната практика в държавите, в които парламентът е суверен на управлението – лидерът на партията, спечелила мнозинство, оправдава доверието на гражданите, които са гласували за него и за партията му и взема мандата. Очевидно българските граждани припознават Борисов като човека, който ще се справи с премиерския пост. Ако искаха някой друг да бъде премиер, имаха възможност да си избират между доста лидери – като почнем от тези, които не влязоха и стигнем до тези, които останаха втори, трети и четвърти. Не са го направили, значи не може да се вменява на гражданите някакъв друг императив, че Борисов не бил достоен за премиер. Какво означава достоен-недостоен, когато българските граждани, които са върховният суверен са посочили него да поеме мандата, заяви политологът.

Стефанов коментира и разразилия се спор между Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в и БТВ след спирането на епизод от предаването на шоумена. Докато не ни осветлят и двете страни за какво става дума, ние можем само да гледаме и да се надяваме на повече цивилизованост във взаимоотношенията им. Ако Трифонов има политически заявки или проект, мисля че му е пределно ясно, че това няма да стане през частна медия. Ако частната медия има някакъв политически или партиен интерес, може да го поощри чрез Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в и да го използва за канал, но не мисля, че БТВ ще влезе в този тон. Ако Трифонов има намерение да води партия, да организира движение на недоволни или протестиращи, знае как се прави – има закони в тази държава. Може да събере съмишленици, да направи партия или да си остане група за натиск. Що се касае до трибуната, която досега БТВ му осигуряваше, това е въпрос на частни договорености - ако не се разберат, някой друг може да му помогне, може да си направи канал за самоизява в YouTube, интернет медия ли ще направи, или ще тегли от спестяванията си, за да направи сам телевизия – възможностите са много и смятам, че ще се справи, ако се стигне дотам.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7464 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ЛЮБООООО ДЪРТ ПАРЦАЛ СИ КУРВООООООО

2017.04.02 | 23:38

7
ТОЯ ПОЛИТОЛОГ Е ПЕДЕРАСТ
вальо

2017.04.02 | 23:38

6
Борисов може за пръв и последен път най-сетне да изкара

2017.04.02 | 23:37

5
Симеонов....когато спечели...да казва КОЙ ще е премиер ....победата е на генерал Борисов и той ще е премиер....И още правителство на малцинството ще е най добре , така че ако го съборят те да си носят кръста...
манчоо

2017.04.02 | 23:37

4
исках да гласувам ама нямах желание

2017.03.30 | 02:25

3
ха ха , целта е повече от ясна , узаконяване на робовладелството и грабежа
Веселин Василев

2017.03.30 | 02:25

2
Г-да политолози много ми е интересно откъде получавате пари, за да живеете.
Стратегически погледнато

2017.03.29 | 19:26

1
...ако зависеше от такива като теб още щяхме да сме под турско робство. Тоя не е за цитиране ама него намерили нeго питали...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини