Социолог: Борисов не обича да управлява

  • 29 март 2017 08:40

  • 4994
  • 4
Социолог: Борисов не обича да управлява
© БНТ

В български условия денят за размисъл обикновено е след изборите, когато народът обмисля какво е произвел колективно. Това каза в сутрешния блок на БНТ социологът Юрий Асланов.

Не съм съгласен с твърденията, че сме произвели същия парламент. Ще бъде трудно да се формира стабилно мнозинство, но това беше ясно предварително. Започват поредица въпроси без отговор, изходът от които не може да се прогнозира, тъй като са и в полето на настроенията на политическите лидери, посочи Асланов.

Каквото и правителство да се направи, то няма да е задълго. Борисов очевидно не обича да управлява, повече обича да прави избори, но този път причините са и от обективен характер. Тази зададена ограниченост на бъдещия парламент би могла да произведе и нещо добро, ако най-после се договори някакъв консенсус около национални приоритети, защото нашето общество затъва в собствената си безперспективност, подчерта социологът.

По думите на социалния антрополог Харалан Александров има нужда от официален документ, в който да бъдат записани националните приоритети. Управление, основано на простата аритметика, едва ли е възможно. Обичайният подход на преговори и пазарлъци много трудно ще сработи в този случай заради предварително оповестените идеологии на политическите играчи и скритите им интереси, коментира Александров.

Според него ГЕРБ има най-голям шанс да състави правителство в рамките на 44-то Народно събрание. Те запазиха силни позиции, разляха се леко вдясно и ще им се наложи да отговорят на това очакване, заяви социалният антрополог.

По думите на Юрий Асланов възможностите на двете водещи партии за съставяне на правителство са приблизително равни, но ГЕРБ има малко преимущество. В случая всичко е в ръцете не на големите, а на малките партии. Сигурен съм, че ако има ясен хоризонт пред мандата на този парламент, няма да настъпи кой знае каква драма, отбеляза социологът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4994 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
stojan chadziev

2017.03.29 | 15:08

4
Dr.Aslanov,Vasite prognozi ne sa interesni na balgarskija narod,prognozirajte koga ste padne dr.Putin,da bademe podgotveni za prazdnika.
до къде я стигнахме

2017.03.29 | 14:18

3
В България 27г. ни убеждават,че краденето е равнозначно с управлението.Ама народът ни е прост и така разбира нещата. За това сме на това дередже.
опорна точка

2017.03.29 | 13:47

2
Да се внушава :" Борисов не обича България"!! Припявайте на "социолозите" тролчета !!
Умник Гюро

2017.03.29 | 13:47

1
БКП/БСП е задължително да се постави извън закона заради геноцида над българския народ. С това ще започне истинската Българска демокрация!

Добави коментар

Водещи новини