Емануил Йорданов: Трябва да поставим претенциите си към турските власти за смяна на посланик Гьокче

  • 21 март 2017 10:09

  • 5522
  • 2
Емануил Йорданов: Трябва да поставим претенциите си към турските власти за смяна на посланик Гьокче
© Булфото (архив)

Между България и Турция трябва да има максимално добри отношения. Би следвало да се помисли за предприемане на действия, които да целят идването в България на нов турски посланик, който по-стриктно да изпълнява задълженията си и да работи за подобряване на отношенията.

Това каза в интервю за БНР бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов. Той коментира случващото се около Турция – отношенията ѝ със страните в ЕС, както и намесата на южната ни съседка във вътрешните ни дела. "Добрите ни отношения с Турция са абсолютно необходими. Това обаче не означава, че ние не трябва категорично да отстояваме позициите си, трябва много ясно да поставим претенциите си към турските власти, включително и безусловно необходимата замяна на посланика на Турция в България", каза още той.

Според Йорданов напрежението в момента възниква от заявеното намерение да се блокират границите. "Колкото и грозно да изглежда това преселение на избиратели с автобусите, не трябва да забравяме, че то касае малък брой депутатски места, и колкото и автобуси да дойдат от Турция, това едва ли би се отразило особено върху характера на следващото управление на България. Тези автобуси имат значение за противопоставянето на две партии, които се борят за специфичен електорат", заяви бившият вътрешен министър.

По отношение на заплахите от страна на Турция, че ще изпраща месечно по 15 хиляди мигранти към Европа, Йорданов каза, че не трябва да се изключва възможността към България да тръгне нов поток от мигранти от Турция точно преди изборите. "Българските власти трябва да са готови за този проблем, да са готови с решения, с технологии, включително и с планове за действия", завърши той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5522 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.24 | 21:38

2
Абе Йорданов що глупости говориш Какво по-вече и пострикно да изпълнява турския посланик задълженията си .На Турция му харесва и одобрява действията на Гьогче .Така че нотоа трябва нота за турските храдикалисти и ислямисти .А ти мечтай за добросъседство .Разберете ,че те н
Умник Гюро

2017.03.22 | 10:58

1
Кой да ги постави исканията към Турция: простият Фатмак, Румен Радев, или сребролюбецът-предател, Огнян Герджиков? С комунисти начело никоя държава в света не е прокопсала.

Добави коментар

Водещи новини