Националният оперативен щаб за справяне с мигрантска криза е заседавал днес

  • 16 март 2017 18:37

  • 3192
  • 0
Националният оперативен щаб за справяне с мигрантска криза е заседавал днес
© Novini.bg

Първото за годината заседание на Националния оперативен щаб за овладяване на рисковете и заплахите при засилен миграционен натиск по границите се състоя под председателството на служебния министър на вътрешните работи Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е, съобщиха от МВР.

На заседанието са присъствали изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорите на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков, на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, на Дирекция "Миграция" ст. комисар Николай Николов, заместник-председателят на ДАБ Даниел Инджиев, представители на дирекции в МВР, ДАНС и други институции. Дневният ред на заседанието е бил фокусиран върху актуалната обстановка по държавната граница, домовете и центровете за настаняване на чужденци, предприетите мерки в изпълнение на предишни заседания на щаба от есента на миналата година и решения за обезпечаване на сигурността по границите през предстоящия пролетен сезон.

Овладяване на евентуален засилен натиск по границите, на вътрешномиграционните процеси, противодействие на каналджийството и недопускане на появата на нови канали за нелегално превеждане на чужденци са основните приоритети, които е очертал директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Той е отчел тенденция на многократно намаление на опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница през първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на 2016 и 2015 г.

Директорът на Дирекция "Миграция" ст. комисар Николай Николов е съобщил данни за изведените от страната граждани на трети страни: за последните три месеца на миналата година те са 661, включително 281 граждани на Афганистан. За януари и февруари 2017 г. техният брой съответно е 705, от които 353 афганистанци. Предвидени са дейности за разширяване при необходимост на капацитета на дома в Любимец, както и за подобряване условията за настаняване в обекта.

60 на сто от общия капацитет на домовете на ДАБ са запълнени, е съобщил заместник-председателят на ДАБ Даниел Инджиев и е уточнил, че настаняването и разпределението на чужденците е съобразено по националност, семейно положение и уязвими групи - напр. непридружени непълнолетни. Усилено се работи за изграждането на дома в Пъстрогор като център от затворен тип, като капацитетът от 300 настанени ще бъде запазен.

На заседанието са били обсъдени завършването на строителните дейности на инженерното възпрепятстващо съоръжение и осигуряването на средства за текуща поддръжка. Участниците в заседанието са решили да бъде продължено прилагането на съвместните с МО мерки за охрана на границата, и да се потърси възможност за предоставяне на допълнителни автомобили за обезпечаване на сигурността; ГД "Гранична полиция", ГД "Национална полиция" и МО да направят преглед на разчетите на силите за гранична охрана при засилен миграционен натиск и да поддържат високо ниво на готовност за реакция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини