България и Австрия са добри партньори, увери посланик Сираков

  • 07 март 2017 13:16

  • 2048
  • 0
България и Австрия са добри партньори, увери посланик Сираков
© МВнР

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия Иван Сираков връчи акредитивните си писма на президента на Австрия Александер Ван дер Белен, на официална церемония в двореца „Хофбург“.

В рамките на провелата се след церемонията среща, българският посланик предаде поздравления от президента на Република България Румен Радев. Той заяви намерението си да работи за по-нататъшното задълбочаване на традиционно добрите отношения между двете страни, за продължаване на интензивния политически диалог на всички равнища, с акцент върху актуалните теми от европейския и международен дневен ред. В тази връзка, посланик Сираков припомни посещенията на българския президент в Австрия през миналата година и поднови поканата към д-р Ван дер Белен да посети нашата страна.

Посланик Сираков подчерта значимото място, което Австрия заема сред чуждестранните инвеститори в България, както и съществуващия по-голям потенциал за развитие на деловите отношения. Той допълни, че Австрия е предпочитана туристическа дестинация за българите, като отбеляза и засиления културен обмен между нашите две страни. В тази връзка, посланик Сираков постави акцент върху Четиригодишната работна програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта между правителствата на Р България и Р Австрия, която предстои да бъде подписана от министрите на външните работи на двете страни във Виена, на 14 март 2017 година.

По време на разговора посланик Сираков се спря и на предстоящото през 2018 г. ротационно председателство на ЕС на България и Австрия, което предоставя възможности за сътрудничество в рамките на европейския дневен ред, като в ход са консултации между двете страни по програмата на председателството и на нейното изпълнение.

От своя страна президентът Ван дер Белен подчерта добрите двустранни отношения и прояви интерес към посещение в България. Той изрази задоволство от отличното сътрудничество в различни области, като подчерта интереса на австрийските инвеститори към нашата страна. Президентът Ван дер Белен приветства предстоящите събития, свързани с факта, че Пловдив ще бъде европейска културна столица през 2019 година. Той заяви твърдото си намерение да работи за по-нататъшното развитие и разширяване на приятелските връзки и сътрудничество между нашите две страни във всички области.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини