Русинова разкри какви мерки предприема България за младите

  • 16 януари 2017 13:21

  • 1776
  • 4
Русинова разкри какви мерки предприема България за младите
© Булфото (архив)

Общият бюджет на ОП "Развитие на човешките ресурси" за изпълнение чрез финансови инструменти е 107.5 милиона лева, съобщи социалният министър в оставка Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за по време на националната конференция "Планът "Юнкер" - възможности и резултати", организирана от КРИБ, предаде репортер на novini.bg.

Тя посочи, че първият транш от 70 милиона лева вече е подписан през май, а 35 милиона лева са насочени към развитие на предприемачеството.

Те са за създаване на възможности за микро-, малки и средни предприятия, които са или стартиращи, или функционират до две години, да получат микрокредити между 5 000 и 50 хиляди лева. Допълнително 12 милиона са насочени към изпълнение на младежката гаранция, като ще се създаде възможност за младежи до 29 години, които са иновативни и имат желание да започнат свой бизнес, да се подкрепят чрез възможности за микрокредитиране.

По думите на Русинова друга важна тема е подкрепата на социалното предприемачество като начин за включване на социално уязвими групи на пазара на труда. Тя припомни, че през предходния програмен период бяха създадени над 300 социални предприятия, подкрепени от местната власт, от неправителствени организации или от частния бизнес.

Сега предстои да се създадат възможности чрез микрокредитиране за нови социални предприятия. Русинова посочи, че темата за предприемачеството се ситуира в социалното министерство, защото е свързана със заетостта.

В Плана "Юнкер" очакванията на ниво ЕС са за създаване на над 1 милион и 400 хиляди работни места.

Тя припомни, че през предишния програмен период имаше много схеми, насочени към създаване на микро- и малки предприятия под формата на грантово финансиране до 20 хиляди лева, но, независимо от някои доста успешни идеи, оцеляването им много трудно на българския пазар, тъй като нашият кредитен пазар не може да ги подкрепи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1776 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.01.17 | 09:26

3
Ъъъъ...самолетни билети ли ще раздавате? Че то вие друго за младите не можете да направите..!!!
Манол

2017.01.17 | 09:26

4
Евала!
смешна раабота

2017.01.17 | 09:26

2
Дрън дрън, вече сте измислили схема ка да откраднете тези пари, както винаги някои ще се нагушат с пари. Само това ли може да измислите за младите ?

2017.01.17 | 09:26

1
създадохте едни изроди преди 20 години , сега 2ро поколение от същите пак ги тъпчете с пари за да се усещат като ВЕЛИЧИЯ , не усещате ли че сте на път към катранените казани , и пак напъвате ли напъвате

Добави коментар

Водещи новини