Приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма

  • 14 декември 2016 14:16

  • 3907
  • 2
Приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма
© Novini.bg

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма. „За“ закона гласуваха 74 народни представители, а 19 се въздържаха.

Вече се допуска възможност при установяване на интернет страници, чието съдържание подбужда към тероризъм или чрез което се разпространяват познания за извършване на тероризъм, МВР и ДАНС могат да подадат искане до Специализирания наказателен съд да постанови всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до тези интернет страници. 

Депутатите решиха искането да се подава от министъра на вътрешните работи или оправомощен заместник-министър, от председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател. Специализираният наказателен съд се произнася по искането в срок от 24 часа от получаването на сигнала.

Военнослужещите от въоръжените сили ще имат право да извършват личен обиск, да проверяват вещи, багаж, както и да извършват проверки на превозни средства. Освен това ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато е налице отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на лице, което оказва съпротива, лице, което застрашава живота и здравето на други лица, освобождаване на заложници и др.

При определени условия военнослужещите ще могат да ползват белезници, електрошокови палки и прибори, химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, служебни кучета, халосни патрони и патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми.

Като крайна мярка военнослужещите ще имат право да използват служебното си оръжие и други бойни средства, но в изрично упоменати в закона случаи. Това ще бе възможно само в няколко случая  ако е налице въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие, при освобождаване на заложници и отвлечени лица, при неизбежна отбрана или след предупреждение срещу лице, което е извършило терористичен акт и оказва съпротива при задържане, или се опитва да избяга.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3907 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.15 | 12:45

2
много обичат да се борат , а на практика , узаконяване на дебненето и подслушването , всъщност от както подаде оставка това правителство се приемат само милиционерски ;закони; , такова навеждане пред действителните управляващи не е било скоро , явно нещо са се притеснили сенчестите лидери ? а защо ли ?

2016.12.15 | 12:45

1
Корупционния закон ,къде е .Защо го криете .ГЕРБ два пъти отхвърли разглеждането с мафиотски трикоове и циркове ..Точно те са проводника на корупцията и носителите на хаоса и трагедиите в държавата .

Добави коментар

Водещи новини