БСП: Промените в МВнР подготвят фалшификация на изборите

  • 31 май 2011 16:13

  • 1294
  • 1
БСП: Промените в МВнР подготвят фалшификация на изборите
© Булфото

Промените в Закона за дипломатическата служба са подготовка за фалшификация на изборните резултати в дипломатическите представителства в чужбина. Това каза на брифинг евродепутатът Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.

Вигенин визира концентрацията на власт във външния министър и възможността за привикване на дипломатите. С промените ще се отвори вратата за партийни и политически назначения и ще бъде разбито кариерното развитие, заложено в Закона за дипломатическата служба, приет от предходното правителство.


„Това не е в интерес на стабилността на системата. Причина за подобни промени е желанието за разправа с професионалните дипломати, които в момента са гръбнак на дипломатическата служба. Между половината и две трети от българските посланици ще бъдат извикани и няма да могат да осъществяват правомощията си”, изтъкна Вигенин.


Цялото това упражнение е една добре планирана акция, чиито резултат ще е един погром над българската дипломация - каза Вигенин.
„Министър Младенов се явява идеен продължител на започнатото от Стоян Ганев”, заяви още той.


Той посочи, че това ръководство на МВнР остава чуждо тяло и професионалните дипломати изцяло ще бъдат изолирани от вземането на решения. „Искам да опровергая тезата, че тези посланици, за които бе установена принадлежност към бившата ДС преди 1989 г. са едва не уронват престижа на България това по никакъв начин не бе потвърдено – няма реакция от страна на която и да е страна, до този момент няма нито един коментар от страна на министър Младенов, че има несправяне с професионалните им задължения”, каза още Вигенин.


Лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че този законопроект е законопроект, който разбива изцяло българската дипломация и г-н Младенов ще влезе в историята като ликвидатор на българската професионална дипломация. С тези промени той противоречи на Конституцията по отношение на правомощията на Министерски съвет и на президента.


Сега се въвежда основно политическата целесъобразност в интерес на политическата чистка на министър Младенов и възможността министерството да се пълни с хора, които нямат никакъв опит и никаква професионална подготовка в областта на външната политика, каза още Станишев.


В период, когато България се нуждае от авторитетно представителство за реализация на такива цели като Шенген - към 1 юли се очаква около 50 български посланици да са в София, България по същество остава без представеност. Това е абсолютна безотговорност. Това за мен е национално предателство - каза Станишев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1294 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.08.01 | 09:01

1
Ами той Николайчо е свикнал на предарелства, предаде СДС ще предаде и ГЕРБ, стига да е изгодно за него самия!

Добави коментар

Водещи новини