Карлос Контрера: Да се сринат незаконните цигански гета, а не остъкленията на хората

  • 30 ноември 2016 12:42

  • 3891
  • 5
Карлос Контрера: Да се сринат незаконните цигански гета, а не остъкленията на хората
©

Общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение в София и член на Комисията по архитектура, градоустройство, жилищна политика и достъпна среда към Столичния общински съвет Карлос Контрера остро реагира срещу намерението на Върховната административна прокуратура (ВАП) да премахва остъклените тераси на хората.

Според представителя на ВМРО ВАП симулира дейност и твърденията, че трябва да се събарят остъклените тераси на хората, са дрънкане на ръждиви тенджери.

Учудва ме тази палиативна активност на ВАП, които иначе удобно пропускат да реагират на знакови процеси и проблеми като незаконни административни и нормативни актове. Сега се захванали с балконите и терасите на хората. А кога ще започнат да проверяват и да искат събаряне на незаконните цигански постройки, пита Контрера. В циганските гета има хиляди незаконни сгради. За тях нито дума, нито ред.

Вместо това ходили да проверяват на баба Пена остъклението в кв. „Дружба“ например, изразява възмущението си той. Според него това е несериозно, тъй като за остъкляване не се изисква разрешение за строеж, каквато информация разпространява ВАП. Контрера припомня на прокуратурата, че в ЗУТ в чл. 151 е ясно записано, че не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии.

Това ли е най-големият бич на незаконното строителство - балконите на хората? Това ли е обществен проблем номер едно в сферата на устройството на територията? Зад гръмките фрази и уж внушителните цифри личи безсилието на една институция да решава генералните въпроси, категоричен е той. От изложението на Върховната административна прокуратура разбирам, че са проверили над 4000 сгради. А останалите? Считам, че подобно симулиране на дейност е вредно за държавността.

В София има около 80 цигански гета - там кога и какво провериха?! А за незаконното изграждане на водопроводи в тези гета (също незаконно строителство) няма и ред. А се крадат 3 млн. куб. м. вода на година, припомня общинският съветник. Ето защо ние, патриотите, казваме - първо сринете незаконните цигански гета, после се разправяйте с балконите и остъкленията на изрядните данъкоплатци, допълва той. От прокуратурата твърдят, че строителният контрол в София бил занижен.

С толкова хора и с 500 000 лв. бюджет на година за събаряне на незаконни постройки Общината няма много възможности. Това е реалността. Факт е, че дирекция „Общински строителен контрол“ не разполага с необходимия човешки и финансов ресурс, за да отговори на мащабите на столицата, обяснява Контрера. Необосновано е да се говори, че строителният контрол е занижен. Дотолкова стигат силите на Общината при сегашната законодателна рамка и прокуратурата трябваше да отчете тези фактори. Проверки се правят ежедневно, но структурата е малка и няма достатъчно бюджет.

Много неразумно законодателят преди години стовари на общините почти всички отговорности по проверка и премахване на незаконното строителство. Работата и задълженията бяха увеличени, но не и средствата за това, припомня съветникът. Карлос Контрера е категоричен, че ВАП трябва да ревизира приоритетите си, а ако има желание да пресича незаконната строителна дейност - да започне от циганските гета, където тя е най-мащабна.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3891 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
мая

2017.01.18 | 21:47

5
прав си друже

2016.11.30 | 23:31

1
само когато не е наведен ..а това е толкова редко ...
ВАЖНО

2017.01.18 | 21:47

4
БРАВО ПИЧ.
писна ми

2016.12.01 | 06:40

2
Остъкленията да се махат,а срутените стени и преместени тръби да се върнат на старото им място по проект или собствениците да бъдат зверски глобени така че като не могат да си платят глобата,а жилището да се изземе.О тъпи неграмотни селяндури какво да очакваш?
OK

2016.12.01 | 11:47

3
А за незаконните презастроявания на междублоковите пространства и унищожаването на зелени площи няма ли кой да се погрижи?

Добави коментар

Водещи новини