Румен Петков след срещата с Плевнелиев: Има абсолютна институционална неподготвеност (видео+обновена

  • 24 ноември 2016 12:00

  • 9171
  • 4
Румен Петков след срещата с Плевнелиев: Има абсолютна институционална неподготвеност (видео+обновена
©

Трябва да направим всичко възможно този парламент да продължи своята работа, каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в началото на консултациите си с представителите на АБВ.

На срещата с държавния глава присъстваха зам.-председателят на партията Румен Петков и зам.-председателите на АБВ Мариана Тодорова и Михо Михов. Георги Първанов не е отишъл на консултациите.

Дебатираха по три големи теми – едната е има ли възможност в рамките на 43-то НС за сформиране на ново правителство, устойчива формула за намиране на начин НС да продължи своята работа като излъчи работещо правителство. Втората тема е, ако това не е възможно, тогава каква би била подходящата дата за избори или период, в който би следвало да се проведат изборите за ново НС. Третата голяма тема е какво още има да свърши парламентът, докато бъде разпуснат“, заяви президентът. Той посочи, че за него първата тема е най-важна.

„Искам да ви уверя, че ще положа всички усилия, и това е моето категорично убеждение, че трябва да направим всичко възможно това НС да продължи своята работа“, каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Нашето убеждение е, че това НС не може да излъчи ново правителство. Още повече и при декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и участват в изграждането на нов кабинет. Твърденията на някои политически сили, че ще направят опит да съставят кабинет, са пиар.

Това заяви след консултациите при президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Според него държавният глава трябва да направи всичко, за да сформира бързо служебен кабинет. „Всичко останало е пиар мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред българските граждани.

Ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото. Затова заявихме пред президента Плевнелиев, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебния кабинет“, заяви Петков.

Според зам.-председателя на АБВ служебният кабинет трябва да бъде добре обмислен, за да не се наложи неговата смяна от следващия президент на страната. „Това са неща, които трябва да бъдат отработени предварително и не трябва да се допуска нищо, което да внесе допълнително нагнетяване на напрежение“.

Румен Петков припомни позицията на АБВ, че настоящият парламент няма легитимност, за да извърши и предлаганите сериозни промени в Изборния кодекс. „Това Народно събрание няма моралното, политическото право да се занимава с този въпрос. Нещо повече: убеждението, което остана у нас и след разговора с държавния глава, е че има абсолютна институционална неподготвеност за прерайониране на страната.

Нито „Информационно обслужване“, нито службите на регионалното министерство, нито ГРАО, са готови с какъвто и да е анализ, а още по-малко и с предложения за райониране. Липса на готовност по въпроса има и в сега действащата изборна администрация. Така че, това е въпрос на много сериозен анализ и не бива институциите да се поддават на външен натиск“, заяви Петков.

Той припомни че АБВ бе единствената парламентарно представена сила, която подкрепи референдума, но с ясното заявление, че защитава тезата за налагането на смесена избирателна система.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
9171 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЕВРОАТЛАНТИК

2016.11.24 | 14:40

1
ОСНОВНАТА ЦЕЛ Е ДА ИМ ДАДЕ ПОСЛЕДЕН ШАНС ДА РАБОТЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ, НЕ ЗА РУСИЯ И КОМУНИЗЪМ.

2016.11.24 | 14:40

2
Не си ли разбрал че при споразумението за мигрантите, ЕС даде БГ на Турция
G

2016.11.24 | 15:57

3
Няма такава наглост ! Руските агенти , които ограбиха прехода и живота на цяло поколение Българи ! Това е уродливото лице на национални предатели !!! Те няма да спрат , защото от москва са им заповядали да саботират денонощно всичко в България !!!

2016.11.24 | 15:57

4
тия ли ти плащат модераторе ? да знаеме

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини