Хазартът на Борисов

  • 14 ноември 2016 10:51

  • 51328
  • 63
Хазартът на Борисов
© Булфото (Архив)

Обичат бързината и мразят постоянството. Това са само част от основните характеристики на зодия близнaци. А премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е именно близнаци. Лесно се афектира и винаги държи той да има последната дума. Така беше и този път. На съдбоносния 13 ноември Борисов бе категоричен - оставка на правителството.

Премиерът завъртя рулетката на евентуалните предсрочни избори.

"След като президентът ни даде мандат, ние ще го върнем и той (мандатът, бел. ред.) ще отиде при БСП", заяви лидерът на ГЕРБ.
От изказването му в изборната нощ стана ясно, че той отправя предизвикателство към онези, които не са му оказали необходимата подкрепа. Патриотичният фронт постоянно се налагаше със своите предложения. Извиване на ръце имаше за броя на изборните секции, а чашата явно е преляла и за Бюджет 2017. Тежест за Борисов бяха и Реформаторският блок (РБ) и най-вече ДСБ.

Въпреки че това е първата загуба на ГЕРБ от 2009 г. насам, партията се опитва да запази хладнокръвие и не позволи да разкрие вътрешните причини за загубата, както и да посочи виновника. В същото време Борисов добре познава слабостите на останалите партии и се опитва да се възползва от тях. Поставя под въпрос шанса на ДСБ да събере необходимия брой гласове за влизане изобщо в парламента при предсрочни избори. Не спира да напомня за управлението на БСП и ДПС, което е било пагубно за страната.

"Вчера отново блесна истината, която винаги съм казвал – между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа. Вчера беше вододелът. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някоя от другите партии – това е бъдещето коалиционно управление, което ще се бори да ни свали нас, с традиционното ДСБ, което ще се бори да ни забие нож в гърба на нас“.

Това изказване прави Борисов през юли тази година, много преди да обяви името на своя кандидат за президент. Освен това премиерът добре знае, че която и да е друга политическа сила, трудно би направила мнозинство. БСП вече обяви в аванс, че също ще върне мандата. Плевнелиев има право да го връчи на избрана от него друга партия, но която и да е тя, едва ли ще има смелостта да го приеме. Така се стига до предсрочни избори.

Според някои очаквания, те ще са в края на март. Следователно времето за подготовка на партиите е твърде малко. Но както знаем Цветан Цветанов нееднократно е заявявал "ГЕРБ е готова за избори по всяко време".

Затова и Борисов играе хазартно. Казва всичко коз, губи, знаейки обаче че и останалите играчи нямат печеливши карти. Ходът на Борисов може и да е премислен. Странно е, че ГЕРБ този път си послужи с популизма твърде малко. От ГЕРБ за магистралите, коледните добавки и санирането малко преди първия тур. Факт е, че Борисов не съпъстваше изявите на своя кандидат, за да „прехвърли“ на Цачева от своята харизма.

ГЕРБ не оказа необходимата подкрепа на Цачева. Няма начин в партията да не са били нясно, че Цачева е грешният кандидат. Да издигнеш кандидат, който олицетворява институцията с най-нисък рейтинг, това е пагубно. Че Цачева е по-подготвена за президент от Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, това е ясно. Това го знаят обаче хората около нея, вътре в партията и експертите, които следят политическия живот. В не малко ситуации са изпъквали качествата на Цачева да намира изход, да помирява партиите или да тушира напрежението. Но това само в рамките на Народното събрание. Извън него Цачева е непопулярна.

Дали премиерът е планувал да подаде оставка, осъзнавайки, че е притиснат до стената и управлението трудно се крепи или е направил завоя в последния момент, разбирайки, че Цецка Цачева няма шанс да стане президент, можем само да гадаем. ГЕРБ обаче не обича да губи и това е сигурно. Едни обвиняват Борисов, че е жертвал България, за да спаси ГЕРБ. Други смятат, че той ще се върне с пълна сила и отново ще победи на парламентарните избори.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
51328 63

Свързани новини

Коментари 63

Добави коментар

2016.12.12 | 16:18

63
абе ...борислава ...абе душичке ...абе ти се матросов ...ако ли не още ...толкова бързане и множество грешки ...да ...да си лижещ журналист е ...доста тежко ...

2016.12.12 | 16:18

62
ОПОРНИТЕ ТОЧКИ НА БЕСЕПЕТО ХАХАХА ТИПИЧНА ТЪПОТИЯ
педеруския преврат като 2013

2016.12.12 | 16:16

59
Изключително честен и принципен БЪЛГАРИН И ПАТРИОТ е Бойко Борисов. Работи за българските интереси, не за руските и затова рубладжиите му правят проблеми.

2016.12.12 | 16:17

61
Да бе... Нали хората го избраха предния път защото преди изборите каза, че щял веднага да размрази проекта ''Южен поток'', като дойде на власт! После на Костов хората му промиха мозъка и докараха ГЕРБ до положение СДС

2016.12.12 | 16:16

60
южен поток е нужен на Русия, не на България

2016.12.12 | 16:16

58
Вече и простите проумяха, че Борисов-Простият, просто се преструва на “десен”. “Лъжливото овчарче”, фалшиво десничарче -на БСП другарче!

2016.12.12 | 16:16

57
Два клана на БКП се сдавиха! Честито на овцете!
Тиквоча

2016.12.12 | 16:15

55
заплаши с оставка за да накара седерасите да гласуват за тетка Цецка. Повечето от тях обаче гласуваха за Радев. Айде сега, Тикво, ку-ку ру-ку палома, ку.р у руку падома.

2016.12.12 | 16:15

56
ЗА ПЕЩЕРНИТЕ БЕКАПУТИНЦИ ЧЕСТНАТА ПОЗИЦИЯ НА ЕДИН ПОЛИТИК Е ЗАПЛАХА. НОРМАЛНО ЗА ОБРАТНИ СЪЩЕСТВА.
долу педеруския преврат

2016.12.12 | 16:14

54
ЧЕСТЕН, ПРИНЦИПЕН ДЪРЖАВНИК, МЪЖ НА ЧЕСТТА! ЕВРОПЕЕЦ!
Костов

2016.12.12 | 16:14

53
Как стана' такъв обрат, че съм пак със xyй отзад...
Русия е велика

2016.12.12 | 16:14

52
Хора на Путин в Белия дом и на Дондуков. Педеруги, подмийте се, иде руски размер.

2016.12.12 | 16:14

51
РУБЛАДЖИИТЕ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини