Орешарски: Ирина Бокова не беше загубила шансовете си

  • 28 септември 2016 13:38

  • 3779
  • 4
Орешарски: Ирина Бокова не беше загубила шансовете си
© Булфото

През 2014 година кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е изглеждала безспорна, а шансовете й не бяха загубени, коментира в пред БНР бившият премиер и настоящ кандидат за президент Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Към юни 2014 година кандидатурата на госпожа Бокова изглеждаше практически безспорна в международен план. Ние също така имахме и своите външни консултации и между другото първите гласувания го показаха. На първите неофициални гласувания госпожа Бокова беше трета с всички шансове да събере впоследствие подкрепата и на петте постоянни членки. Сложно е гласуването, вече беше подчертано няколко пъти, че всъщност решителната фаза е едва сега. В резултат на противоречивите сигнали, които и ние като правителство, имам предвид сегашното правителство, и общественият дебат излъчи навън, нейната кандидатура отиде на по-задни места, така че много е жалко от тази гледна точка. Бързам веднага да подчертая, че желая успех на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Видимо не се прави така, като общ принцип. Аз не мисля даже, че госпожа Бокова беше загубила шансовете, защото много е важно от петте постоянни членки да няма нито една против, така че истинските гласувания тепърва предстояха, заяви кандидатът за президент.

Според Орешарски, правителството е можело да смени кандидатурата на Бокова още на съвсем ранен етап: "Ние не издигнахме кандидатурата, ние взехме решение, че външно ще започне кампания в полза на Ирина Бокова. Ако не я одобрява, следващото правителство можеше да смени кандидатурата на този ранен етап, а и не се знаеше коя ще бъде официално кандидатурата. Едва тази година зимата на 2016 ние официално издигнахме кандидатурата на госпожа Бокова. След като България има друга кандидатура трябва да направим всичко възможно, че нашият кандидат да спечели и да загърбим вътрешните различия, които както виждаме, попречиха на първата кандидатура".

По повод собствената му кандидатура за държавен глава и кой стои зад нея, Орешарски каза: "Знаете ли започвам вече да се учудвам защо един човек не може да се кандидатира като независим? От една страна обществото ни иска независими кандидати, от друга не ги приема".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3779 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.09.28 | 20:43

4
врът насам ,врът натам , е стига вече ,от педали ,бягай надалече !

2016.09.28 | 20:43

3
Този защо не млъкне вече ????

2016.09.28 | 20:43

2
Въздухарски , скрий се в сараите и не разваляй въздуха с вонята си !

2016.09.28 | 20:40

1
ама и бойко с него и двамата са продажници и за смърт са

Добави коментар

Водещи новини