България работи усилено за прозрачност в управлението

  • 21 септември 2016 18:03

  • 1512
  • 1
България работи усилено за прозрачност в управлението
© Министерски съвет

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. препотвърди ангажимента на България към глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“ (Open Government Partnership) по време на среща на високо ниво в рамките на 71-то Общо събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк. Партньорството обединява усилията на над 70 правителства за постигане на прозрачност в управлението, активно гражданско участие, борба с корупцията и прилагане на новите технологии в управлението.

Срещата на върха беше съпредседателствана от президента на Франция Франсоа Оланд, чиято държава предстои да поеме председателството, и от президента на Южна Африка Джейкъб Зума, чиято държава понастоящем държи председателството. В инициативата участват и представители на гражданското общество и на бизнеса.

Тази година бе отбелязана Петата годишнина от старта на глобалното партньорството, инициирано от американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият през 2011 г. България е от първите присъединили се държави, като към момента е една от водещите по отваряне на обществени бази данни в полза на бизнеса и гражданите. Отворените данни спомагат за информираността и участието на обществото във формирането на политики, както и на отчетността на правителството в прилагането им и разходването на публични средства.

От управляващия съвет на инициативата бяха отчетени успехите на страната ни по ангажиментите към Партньорството – като прилагането на задължителна оценка на въздействието на законодателството, която е ключова предпоставка за стабилна демокрация и устойчива бизнес среда, както напредъкът на България по подобряване ефективността на публичните услуги чрез използването на електронното управление. В рамките на форума бяха споделени добри практики и стратегии за постигане на целите на инициативата и доказване на полезността за гражданите, бизнеса и държавните администрации от отворено и прозрачно управление.

Борислава Бибиновска
1512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХХХ

2016.09.23 | 11:28

1
ВИЖДАМ ЕДНА МАФИОТКА НА СНИМКАТА.

Добави коментар

Водещи новини