Бъчварова запозна ООН с мерките за справяне с бежанската криза

  • 20 септември 2016 10:18

  • 2684
  • 3
Бъчварова запозна ООН с мерките за справяне с бежанската криза
© МВР

Имаме нужда от засилени международни действия за управлението на кризите, пред които всички сме изправени. Това трябва да стане на база споделяне на отговорностите. Това заяви вицепремиерът Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. в изказването си на кръгла маса, посветена на Международните действия и сътрудничество по въпросите на бежанците и миграцията: пътят напред. Дискусията се проведе в рамките на Срещата на върха по широкомащабните мигрантски и бежански потоци в ООН, Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Това е първа по рода си среща на най-високо международно равнище по въпросите на миграцията и бежанците и се оценява като историческа възможност за създаването на план за общ международен отговор на предизвикателствата. Нюйоркската декларация, която бе приета в понеделник по време на срещата на върха, дефинира общата цел за засилено сътрудничество и координация на над 150 държави-членки на ООН.

Приемането на Международната организация по миграция (МОМ) като агенция – част от системата на ООН, също бе отбелязано като важна крачка в посока подобряване на действията на международната общност за справяне с широкомащабните миграционни потоци.
По време на срещата на върха, изказвания направиха българският президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, ръководителите на Върховният комисариат за бежанците към ООН и др.

Сред обсъдените теми бяха Програмата на ООН за устойчивото развитие 2030 и отношението към бежанците и миграцията; Световната среща на върха по хуманитарните въпроси (проведена през май 2016 г. в Истанбул); основните принципи за хуманитарната помощ; засилването на управлението на кризи на световно ниво; засилването на партньорството между страните на произход, транзит и крайна дестинация; противодействието на каналджийските мрежи; необходимостта търсещите убежище да спазват националните правни рамки на страните-домакин и обмен на добри практики.

По време на кръглата маса, вицепремиерът Бъчварова представи българските позиции по приоритетни за страната ни въпроси, свързани с миграционните процеси и бежанската криза. Българската страна участва активно в процеса на преговори, предшестващи кръглата маса, и допринесе за изготвянето на единната позиция на ЕС по заключителния документ – Нюйоркската декларация и двата анекса към нея – Всеобхватна рамка за отговор на бежанската криза и Пътна карта за разработване на Глобален пакт за миграцията. По настояване на България в текста на Заключителния документ бе запазен елементът за реадмисията и връщането на тези, които не отговарят на условията за предоставяне на убежище. В декларацията са включени и текстове за граничния контрол и суверенното право на държавите за охрана на границите и предотвратяване на незаконното им пресичане. Подчертава се и уязвимото положение на жените и непридружаваните или разделените от семействата деца сред мигрантските потоци.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2684 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.20 | 14:25

3
Бъчвата на български замъцва ,как ли с английския се оправя ,май като Барека !

2016.09.20 | 14:25

2
Бъчвата оправя бежанци?Вие да не сте се надрусали рано от зарана?

2016.09.20 | 11:10

1
Бъчвата ,чужденците ги оправя , лошото е ,че за нашите дупето я боли !

Добави коментар

Водещи новини