Германия ни праща джипове, термокамери и автобуси за охраната на границата

  • 10 септември 2016 19:50

  • 32598
  • 10
Германия ни праща джипове, термокамери и автобуси за охраната на границата
© МВР

Германия ще подпомогне България с джипове, термовизионни камери, автобуси, с които странат ни да охранява по-добре границата. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и вътрешен министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., която инспектира днес строежа на преградното съоружение в района на Малко Търново.

Очаква се помощта от Германия да пристигне след седмица, съобщиха от пресцентъра на МВР. Меркел уверила, че до края на ноември ще бъдат изпратени и до 10 джипа.

"Основно разчитаме на помощта, която другите европейски държави ни предлагат в момента", съобщи Бъчварова.

"Имаме и уверение от страна на Фронтекс, че ще пристигнат 100 от поисканите 200 служители, обезпечени с техника, както и с кучета, което е реална помощ. Активна е работата и за осигуряване на необходимите условия в съществуващите центрове за настаняване на мигранти, на този етап не се планира изграждането на нови", посочи още Бъчварова.

Вицепремиерът даде висока оценка за организацията на работа на граничните служители и за сътрудничеството с военните. Според нея усилията са видими, отбелязвайки, че контролът е непрекъснат. Тя добави, че момента се изграждат 57 км и предстои работа по други 8900 метра.

"В сравнение с миналата година има почти 30% по-нисък натиск на българо-турската граница. Това се дължи на изграденото съоръжение и на усилията, които полагаме. Успехът ни се отчита и от Фронтекс“, заяви още вътрешният министър.

По думите й, участието на военните като помощ и съдействие, е неоценимо. То не замества усилията на МВР, но помага изключително много. Същевременно, продължават и конкурсите за назначаване на нови служители в ГД „Гранична полиция“, но това е по-дълъг процес. Самото решение за включването на военните във всички дейности по охрана на границата е сред тези с най-добър резултат. Това е в основата на нашата политика – всички възможни ресурси, които държавата има, трябва да се включат по начин, който съответства на тяхната компетентност, за да можем да се справим със ситуацията. Решенията дават резултат и се оценяват от много други държави, които след нас използваха този опит и го прилагат.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков подчерта, че в участъците, където все още не е изградено съоръжението, е наситено със служители.

„В резултат на това и помощта от военните, резултатите са доста добри“, коментира той. Своевременно се отстраняват проблемите, които възникват с техниката. В момента текат обществени поръчки за поддръжка на техниката на цялата граница – не само за автомобилите, но и за интегрираната система за наблюдение на синя и зелена граница – уточни главен комисар Кичиков.

Във връзка с искането на една от синдикалните организации в МВР министър Бъчварова уточни, че одитната дирекция извършва проверка по съществуващия спор, който няма политическо решение, а е счетоводен. Синдикатите знаят, че никога не сме отказвали да решаваме тези проблеми, както и че извънредния труд се изплаща регулярно. По отношение на финансовите ангажименти министерството е коректно през тази година.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
32598 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2016.09.13 | 13:49

10
Германия да си ги прибира тия които изкукуригалата баба Меркел ги канеше вместо да ни изпращат боклуците си !!!!!
иванчо

2016.09.13 | 13:49

9
къде са 14 джипа подарък от дейвид камерън ?

2016.09.12 | 06:24

8
Зебрата видяла едно магаре и го запитала,ти какво си.Ти свали пижамата аз ще ти кажа какво съм.
количество???

2016.09.11 | 22:40

7
Колко джипа- 1? или 10? или 50? това е за Бог да прости, няма нужда... България ако и помагат да помогнат - джипове поне 200 всички полицейски управления по границата да имат коли 4х4! ГЕРМАНИЯ ще помогне?!?! Дайте цифри бе! Помощ е и един джип!
Kamaz

2016.09.11 | 22:18

6
Лудата повлекана Меркел ги вкара тия башибозуци, а след това ще праща охрана да ги възпира. Видя на къде отиват нещата от много толерантност и омекна. Откачена ненормалница. Алах да и махне главата.

2016.09.11 | 22:18

5
а претенции за цвят имат ли ? че едни много ;социални; имаха
не ме интересува

2016.09.11 | 22:18

4
Не ни баламосвайте!Борисов да каже на кума си Златев, Лукойл да намалят цената на бензина, на петрола падна двойно! Иначе никакъв газов хъб за руската газ- да си я затварят в буркани и да си я изнасят! Ще стане страшно-ШОФЬОРИТЕ СМЕ ГОЛЯМА СИЛА!!!ШОФЬОРИ СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
Няма Значение

2016.09.11 | 22:18

3
.... мислех да напиша нещо, но..... няма смисьл!! Бягай бьрзо от тази" дьржава"!!!
модератора е педал и боклук

2016.09.11 | 22:17

2
Мъди ,пак ли ти ,жена ти не те ли предупреди ,понеже харесва моя ,да ме допускаш на воля !

2016.09.11 | 22:17

1
k-vi jipove da pra6ta niakoia gazova pe6t s po goliam kapatsitet

Добави коментар

Водещи новини