Росен Плевнелиев: Президентът е длъжен да бъде социален

  • 06 декември 2011 14:37

  • 811
  • 2
Росен Плевнелиев: Президентът е длъжен да бъде социален
© Булфото

От мен ще очаквате ясна и категорична заявка за прагматичния президент на модерна България, като по презумпция ще бъда и социален. Това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос новоизбраният президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

По думите му един президент по Конституция е длъжен да бъде социален. "За да бъдем социални, трябва да сме честни пред българските граждани и да кажем, че нито президента, нито политиците създават работни места и доходи, защото те се създават от икономиката. За това президентът на България ще бъде този, който ще работи за националната и регионалната икономика", каза Плевнелиев и уточни, че модерна България за него означава държава, която има работещи институции, която има визия и която постига прогрес по човешкия и национален приоритет и просперитет.

"За да бъда прагматичен президент, означава, че трябва да постигам конкретни резултати, които ще се виждат през икономиката", обясни още Плевнелиев.

В крайдунавския град той присъства на регионална среща на тема "Стратегически приоритети на град Русе и региона".

"Ние искаме регионалните приоритети и проекти да бъдат интегрирани в националната програма за развитие "2020". Искаме да адресираме и някои други нови приоритети за региона, които смятаме, че са много важни - темата с индустриалните клъстери, енергийната ефективност във всички норми, иновациите и изследователска дейност", каза Плевнелиев.

По време на срещата се е родила и идея дали би могло да бъде приоритет за региона създаването на местен център за сертифициране на биопродукти.

Поех инициативата да помагам на Русе и региона за привличане на инвестиции, като поканих "региона Русе" да има място в постоянните съвети към президентството, за да се чува неговия глас и да имаме обратната връзка,заяви новоизбраният президент.

Програмата му в Русе включва среща с Русенски митрополит Неофит и посещение в "Пристанищен комплекс" и русенската корабостроителница.

Последвайте канала на

БТА
811 2

Коментари 2

Добави коментар
жана

2011.12.07 | 00:28

1
Хубави думи,но много общи.Когато,когато....,но правили се всичко възможно това да се случва възможно най бързо във времето.

2011.12.07 | 17:49

2
Значи този следващ "социален" президент ще ни довърши нас пенсионерите!!!

Добави коментар

Водещи новини