Ксавие дьо Кабан: Взаимното опознаване е необходимо за развитието на ЕС

  • 27 юли 2016 13:42

  • 920
  • 0
Ксавие дьо Кабан: Взаимното опознаване е необходимо за развитието на ЕС
©

Взаимното опознаване е необходимо, за да може ЕС да се развива, да просперира и да се превърне в безспорен фактор на международната сцена, коментира френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който изнесе лекция в БАН "Впечатления от престоя в България".

ЕС засега е интелектуален конструкт, сравнително нова политическа инвенция, каза посланикът и отбеляза, че за първи път в историята на човечеството независими държави се стремят към мирно обединение. Според него обаче европейските ни институции не отговарят на политическата цел на обединението и до демократизирането им може да се стигне само чрез форма на европейска демокрация или чрез пряк демократичен контрол.

Първата ни задача е свързана с институциите, а втората ни задача е свързана с историята и преподаването й, отбеляза посланикът.

Нашите два народа, които вече са част от едно политическо цяло, трябва да се познават и да се сближат, каза той. Кабан посочи, че има дисбаланс - че малко французи посещават България, докато българите пътуват, учат, работят много по-често във Франция. Сънародниците ми познават по-малко вашата страна, отколкото вашите сънародници - моята, отбеляза посланикът.

В действителност никога същински не съм напускал България, коментира още Ксавие Лапер дьо Кабан. Начинът, по който гледам на България, е различен от всички останали страни, където съм живял. Спомените ми за нея са отдавна, аз вече съм живял във вашата страна, което променя гледната ми точка, каза той и добави, че България не му е чужда и е част от живота му.

Може би затова някои ваши сънародници се учудваха от откровеността, с която се изразявах по актуални теми от българската действителност, посочи посланикът. Според него представата, че един дипломат не трябва да се произнася по политическия живот на страната, в която пребивава, е не само остаряла, но и не отговаря на традицията.

Според дипломатическата традиция дипломатите не трябва да участват в политическите дебати, не трябва да се намесват в полза на една или друга партия и фракция. Но състоянието на съдебната система в България не е само вътрешен, а и европейски въпрос, именно затова бях длъжен да кажа, че нещо липсва, обясни Ксавие Лапер дьо Кабан.

Последвайте канала на

Нора Виткова
920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини