Парламентът разписа процедура за определяне на съдебни заседатели

  • 26 юли 2016 14:20

  • 1272
  • 1
Парламентът разписа процедура за определяне на съдебни заседатели
© Novini.bg

Парламентът разписа процедура за определяне на съдебни заседатели. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт.

В срок от пет месеца преди изтичането на мандата на съдебните заседатели общинските съвети, които се намират в съдебния район на съответния съд, ще обявяват в един местен ежедневник, в електронните медии, на интернет страниците на съответните общини и общински съвети, откриването на процедура за определяне на съдебни заседатели и правилата за провеждането й.

За съдебен заседател може да се кандидатира всеки български гражданин, който е на възраст от 21 до 68 години със завършено най-малко средно образование, не е осъждан за умишлено престъпление, не страда от психически заболявания и има настоящ адрес в община, която попада в съответния съдебен район. Съдебен заседател не може да бъде човек, който е общински съветник, участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели или работи в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или в други органи от системата за национална сигурност.

От кандидатите за съдебни заседатели ще се изисква мотивационно писмо и данни за контакт на две лица, към които общинските съвети да се обърнат за препоръки. Най-малко 10 на сто от допуснатите до изслушване кандидати трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

Общинските съвети в публично заседание, с мнозинство повече от половината от присъстващите членове, определят кандидатите за съдебни заседатели, които предлагат за избиране от общите събрания на окръжните и апелативните съдилища, а Столичният общински съвет - и на общото събрание на апелативния специализиран наказателен съд.

Мандатът на съдебните заседатели вече ще е четири вместо пет години, като няма да могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към същия съд. За времето, в което изпълняват функциите и задълженията си, те ще получават възнаграждения от бюджета на съдебната власт. Възнаграждението ще се изплаща ежемесечно за всички заседателни дни на съответния месец. То е не по-малко от 20 лева на ден, записаха депутатите.

Последвайте канала на

Калина Христова
1272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.27 | 03:22

1
Пак болшевишки съд . В САЩ съдебните заседатели се избират на случаен принцип от ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ -пълнолетни и грамотни, жители на съдебния район. На всичко отгоре, питат подсъдимите за всеки член от журито, дали е съгласен да го съди или има съмнения за пристрастност.

Добави коментар

Водещи новини