Дончев: Има заявен интерес от чужди компании към АЕЦ"Белене"

  • 22 юли 2016 11:43

  • 1692
  • 6
Дончев: Има заявен интерес от чужди компании към АЕЦ"Белене"
© Булфото

Към момента има заявени намерения от няколко чужди компании за приватизация на АЕЦ "Белене", колко е сериозен интересът ми е трудно да коментирам, обясни в кулоарите на парламента вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Според него това не е чак толкова изненадващо, защото в крайна сметка става дума за едно от най-зрелите като готовност ядрени съоръжения в света - с произведено оборудване и до голяма степен готова площадка.

Но, уточни Дончев, истински интерес има, когато е обявена процедура за приватизация, някой закупи книжа, участва в нея и наддава за по-висока цена.

По-важно е, отбеляза вицепремиерът, дали проектът има пазарен потенциал - ако вследствие на приватизационна процедура се появят един-двама-трима кандидати, които наддават за цена, тези, които са твърдели, че той едва ли не е най-изгодният в света, ще се окажат прави.

В разговорите с Иран за "Белене" има една основна тема - дали ще се стигне до сделка и на второ място - цената, стана ясно от думите на Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Аз имам право да съм изключително чувствителен по отношение на нея, подчерта той. Вицепремиерът уточни, че разговори за цена не са водени, а дали подобна сделка е възможна. Принципно иранската страна отговори положително и те проявяват интерес, трябва да се уточнят куп технически детайли, напомни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Със сигурност ще има среща, може би още следващия месец, добави той. Тя вероятно щяла да е тристранна, защото няма как подобна операция да се обсъжда без производителя.

Чисто технически параметрите на реакторите на "Белене" в разговорите с Иран не могат да бъдат тема, защото са произведени съобразно най-високите изисквания, те са правени за Европа, всяко ядрено съоръжение, което се прави за Европа е и по-скъпо, и по-сложно, има по-тежки стандарти за сигурност, обясни още вицепремиерът.
Хубавото било, че има алтернатива - или се намира инвеститор, който да гради ядреното съоръжение изцяло за своя сметка, или се търси вариант за препродажба - и двата сценария ще бъдат движени едновременно, в зависимост кой ще се реализира и кой ще бъде по-изгоден.

Търсел се и начин за пълна приватизация не само на оборудването, но и на площадката на "Белене", което от икономическа гледна точка, според Дончев, бил най-добрият вариант, тъй като би ни позволил да покрием всички направени до момента разходи.

Вицепремиерът подчерта, че с "Атомстройекспорт" се водят разговори по различните варианти, категорична позиция от тяхна страна няма. Не става дума за автомобил, за самовар или за бензиноколонка, става дума за ядрено оборудване, посочи той.
Не очаквайте всичко да се развива в рамките на един ден - когато говорим за такива проекти, едната и другата страна трябва да смятаме предварително, обясни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1692 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Това е поредното безумие

2016.07.23 | 00:03

6
Ако продадете Белене на частници чак тогава всички българи ще ядат дървото. Това не бива да се допуска. По добре изгонете ЧЕЗ и другите кожодери не да продавате най-най- печелившото нещо в България на гадни лобисти за жълти стотинки да унищожат държавата и хората.
Манев

2016.07.22 | 20:52

1
А с какви пари, на кого ще продаваме тока? По същата логика вие бихте ли си построили паро централа без да имате контракт с клиенти или ще отоплявате само вашият апартамент?

2016.07.23 | 00:03

5
Кой каза, че Белене е Гьол? Не беше ли Баш-Мутрата Бойко Борисов?

2016.07.22 | 20:53

3
Интерес от чужди компании има ,ама ние нямаме "интерес " !Поне не са го показали ,под масата !

2016.07.22 | 20:54

4
Голям познавач се извъди.
Гост

2016.07.22 | 20:52

2
Браво !!!!! Хората искаха да го строят преди 30 год. БГ вече загуби 30 милярда , заради политици- чужди подлоги

Добави коментар

Водещи новини