Ползването на фирмена кола или телефон да се облага с "плоска" ставка, обсъди парламентът

  • 20 юли 2016 12:02

  • 1812
  • 1
Ползването на фирмена кола или телефон да се облага с "плоска" ставка, обсъди парламентът
© Булфото

Полученият в натура доход от служителя или мениджъра - например от ползването на фирмен автомобил или телефон, да се облага с "плоска" ставка, вместо върху сумата да се дължи данък общ доход и осигуровки, обсъди парламентът. Промените в закона за корпоративното подоходно облагане, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ и група народни представители, ще бъдат гласувани утре на първо четене в пленарната зала.

Предвижда се при упражнено от работодателя право на избор получените от физическите лица непарични доходи под формата на разходи, свързани с използване на активи и/или персонал на дружеството за лични цели, да не се облагат с данък по ЗДДФЛ. Едновременно с това се предлага тези доходи да не са и обект на задължително обществено и здравно осигуряване.

Предложеният режим предвижда данъчно задължени лица да бъдат всички работодатели или възложители по договори за управление и контрол, както и юридическите лица, чиито съдружници и акционери упражняват личен труд, когато техните доходи са приравнени на доходи от трудови правоотношения за целите на данъчното облагане.

Активите за лично ползване са групирани в три категории: превозни средства, недвижимо имущество и активи, различни от посочените в първите две категории.

За различните видове активи е предвидено данъчната основа да бъде 20 на сто от общия размер на разходите за съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основа.

Ставката за данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи и/или персонал, предоставени за лично ползване, се предвижда да бъде 10 на сто. Данъкът е окончателен, подлежи на деклариране и се внася веднъж годишно - в срок до 31 март на следващата календарна година, са записали авторите на проекта.

В него се предвижда отмяна на данъка върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност. Румен Гечев от БСП критикува вносителите, че не са представили никакви разчети при промяната в данъка.

Петър Славов от Реформаторския блок отбеляза, че не са уредени заварените положения. Хората, особено от малкия и средния бизнес, които се занимават с всичко във фирмата и не са водили пътни листове за автомобилите, например, ще бъде обложен 50:50 и това ще рефлектира негативно върху тях, обясни депутатът като предложи текстът да отпадне.

Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, /ДПС/ също обърна внимание на липсата на оценка на фискалния ефект. Според него не е редно и промените да влязат в сила със стара дата - от началото на текущата година, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1812 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
13

2016.07.26 | 16:01

1
герб са най-фалшивата уж дясна партия, а няма по ЛЯВА партия от тях, защото никоя дясна партия не въвежда нови и не увеличава данъци, а те само това правят и като пълни каръци след това няма никакъв ефект. Пример с данък върху лихвите, що не го събират като лихвите паднаха под 1%, сега нови данъци и то със задна дата, като това нещо гонямаше и при соца, но те и без това са си бивши БКП-та.

Добави коментар

Водещи новини