Митов наредил лично на Нейнски да не дава публични изявления за Турция

  • 18 юли 2016 13:11

  • 5126
  • 11
Митов наредил лично на Нейнски да не дава публични изявления за Турция
©

Вярно е - аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Това каза министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, пред журналисти в Брюксел във връзка с твърденията, че посланикът на България в Турция Надежда Нейнски има забрана да прави изказвания за ситуацията в южната ни съседка, предаде "Фокус".

Публичните изяви и послания се централизират в случая”, добави той. „Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда – български граждани, които се намират в Турция”, каза министърът.

„Задачата на госпожа Нейнски като посланик е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите”, каза Митов. „Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба”, подчерта министър Митов. „Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Имаме си наредба, вътрешен правилник, аз съм издал и заповед по въпроса. Така че в случая няма нищо необичайно”, подчерта той. По думите му това не е конвенционална ситуация, не е нормален консулски случай.

„Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция”, обясни Митов. Той подчерта, че това са сериозни неща и затова се централизират посланията. „В случая само премиерът Борисов е имал право да прави изказване, подкрепен от външния си министър, от министъра на отбраната, от службите и т.н. на базата на събрана информация”, каза министърът.

По думите му така се реагира в подобни ситуации. „В случая посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления и това е принцип в случая. Видяхте, че няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявление по националните и медии от Истанбул или Анкара”, каза Митов. „Задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове в консулствата и посолството и да държи връзка с българските граждани”, допълни той. По думите му всичко останало е работа на Министерство на външните работи и посланията са били излъчени от министър-председателя Борисов.

„Политически анализи в нощ като тази не а се правят. Има си ред, има си процедури и никой не може да поставя този ред под въпрос. Това е стандартизирана процедура и в нея има смисъл”, каза в заключение Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5126 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Бетина

2016.07.19 | 16:58

11
Правилно постъпи министър Митов,точно така се прави.
Yulian

2016.07.19 | 15:07

10
Този незабавно да си тръгва така и така не става за нищо

2016.07.19 | 13:57

4
О,става ,става ,много добре лиже задници ,кравешки фесовски !От къде ще намерят друг добър "специалист "?

2016.07.19 | 15:07

9
А сега какво ще прави Местан? На Ердоган не му е сега работата да му помага при толкова главоболия!
дуци

2016.07.19 | 15:07

8
МитУФ по голем чук от теб не съм виждал , кво ше стане ако говори бе киртак такъв или пазите гъзовете на турчолята , на теб по ти отива да си министър в турция там забраняват лично и немат демокрация

2016.07.19 | 15:06

7
Митов Борисов много отдавна трябваше да те издуха като министър за многото тъпотии които допусна!!!!

2016.07.19 | 13:57

5
Е а са кажи, че тоя не е народен предател!?! Такъв е!
е

2016.07.19 | 13:57

6
Служител е на едни други, задокеански гоподари...
..

2016.07.19 | 13:56

3
Какви изявления точно се предполагаше да даде !? Друг въпрос е - нормално ли е жена да е посланик в мюсулманска държава !?

2016.07.18 | 21:34

1
Можеше да каже ,Ердогад дали добре ...еб.е !
капут - ибриков-червеногъзов модератор

2016.07.19 | 10:58

2
ти си знаеш,нали!?

Добави коментар

Водещи новини