ДАНС: Има опити за реализация у нас на чужди държавни доктрини

  • 15 юли 2016 14:56

  • 2402
  • 5
ДАНС: Има опити за реализация у нас на чужди държавни доктрини
© Булфото

Налице са опити за „изнасяне” на вътрешни проблеми към България и за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси. Това се посочва в годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност” за 2015 година, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Според доклада близостта на Балканския регион и територията на Република България до основните зони на сблъсък на геополитически и регионални интереси предопределя актуалността на традиционните рискове, свързани с действия на чужди разузнавателни служби.

Установената през 2015 г. тяхна активност на територията на страната е в пряка зависимост от външнополитическите приоритети на съответните държави и динамиката на геополитическите процеси в глобален план и в регионите на Черноморието и Балканите. От ДАНС посочват, че са констатирани конкретни действия за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие, разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация. Традиционен обект на интерес са процесите в политическата, икономическата, социалната, културната, религиозната и военната сфера у нас.

Нараства ролята на глобалната мрежа и средствата за масова информация в контекста на опитите за влияние върху България от страна на някои държави чрез „мека сила”, които се вписват в по-общата и придобила актуалност концепция за хибридна заплаха. В отделни случаи са налице опити за „изнасяне” на вътрешни проблеми към България и за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси.

Засилва се използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие. Като мерки за противодействие на рисковете и заплахите от чуждите специални служби от Държавна агенция „Национална сигурност” посочват комплексни мероприятия за предотвратяване и минимизиране на рисковете за националната сигурност, и за ранно сигнализиране за процеси и действия, съдържащи потенциал за негативно влияние върху националната среда, външнополитическите отношения и ангажиментите на страната ни в различни международни организации. В хода на работата се осъществява постоянно и ефективно взаимодействие с аналогични съюзнически и партньорски служби, като и със структури на НАТО и ЕС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2402 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.07.16 | 10:43

5
А ИЗОБЩО ИМАЛИ ОПИТИ ЗА РЕАЛИЗАЦИА НА БЪЛГАРСКА ДОКТРИНА ИЗОБЩО !!!

2016.07.15 | 22:15

2
Има ,нарича се просто ....дупедавство !Факири сме !
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.07.16 | 10:43

4
руските СЛУЖБИ ПАК СА ТУК И ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО БЪЛГАРИЯ ДА ФАЛИРА
кажете си

2016.07.16 | 01:50

3
Турция!!!
дедо ви либен

2016.07.15 | 22:14

1
а дали изобщо става дума за русия.съмнявам се.май бате НАРЦИС ЛЮТФИ е намислил нещо такова и действа .не че ще му върже зара ,ама е длъжен да опита,щот е взел едни пари и сега трябва да ги изработи.нали прави голяма свадба на щерка си не в БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Водещи новини