Томислав Дончев: Има интерес от инвеститори за АЕЦ Белене

  • 14 юли 2016 17:27

  • 2339
  • 4
Томислав Дончев: Има интерес от инвеститори за АЕЦ Белене
©

Кадровата политика в кабинета е изключително в правомощията на премиера. Допитвал се е до мен за това как се справят колегите ми в моя ресор. Много трудно е да се поддържа темпото за достигане на крайните цели на правителството. Това каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той добави, че в едно правителство не може да има две политики, най-малко външни. „Изказът на всеки е част от образа на всеки политически играч. Външната политика на България е една“, категоричен беше Дончев.

На въпрос дали би се кандидатирал за президент, Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник каза: „Аз съм на 42 г. занимавам се с екстремни спортове, доста вироглав съм, затова не съм подходящ за кандидат-президент. А претенцията на г-жа Нинова да определя кой ще е нашият кандидат може да предизвика само усмивка. Странно е решението на левицата да изключва номинацията на лидер за този пост“, отбеляза вицепремиерът по еврофондовете.

Коментарът му за проекта „АЕЦ Белене“ бе: „Един от големите проблеми, който имаме когато говорим за големи проекти в енергетиката е, че вземаме решения подвластни на емоцията. Трябва водещи да са сметките. И аз харесвам градежа, но да нямаме ясен анализ е чиста емоционална авантюра. Имаме три сценария - да си платим реакторите (1,8), да търсим вариант за препродажба и проектът да бъде завършен като частен проект, ако има инвеститор, без участие на държавата. Най-бодрият вариант е третият“, обясни Дончев.

Дончев призна, че не е виждал готовият реактор и изграждането на втория, но каза, че щом трябва да платим нещо и то да ни бъде доставено нямам съмнения, че ги има. „Нека да преценим кой от вариантите е най-подходящ. Има първи сигнали от инвеститори, че проявяват интерес към проекта. Първо ще се обяви процедура, която ще бъде прозрачна и публична. Би могло да се случи, ако в проекта има стратегически реализъм“.

Според него ефектът от Брекзитът е много по-дълбок, отколкото очакваме. „От него ще има не само икономически, но и политически трусове и в другите държави-членки на ЕС“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2339 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
жалки отрепки

2016.07.15 | 07:55

4
всички тъпанари се криете зад Тиквата.

2016.07.15 | 07:55

3
то , и нещата с инвеститорите в енергетиката много се заплетоха , уж инвеститори а се оказват кръволоци , освен от крадливите сметки, се оказва че им плащаме за да не работят и от данъците , но нали сте си рода / това политиците и айдук-бизнесмените/ та си правите удобни закони но накрая ще изгубите и окраденото и измамите ще се видят ясно
Адекватен

2016.07.15 | 07:55

2
Некадърници,досега отдавна трябваше да е ясно какво ще правите,не тепърва да умувате и философстване,дневната лихва е170 хиляди евра....,пълни некадърници

2016.07.15 | 07:55

1
Ако имаше досега да са го построили а Рапон-Бей на ромите мед не може да продаде камо ли реактор!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини