"Обединени земеделци", БСДП и РДП канят на дискусия за изборите партиите - център-дясно

  • 07 юли 2016 14:08

  • 1131
  • 0
"Обединени земеделци", БСДП и РДП канят на дискусия за изборите партиите - център-дясно
© Булфото (архив)

"Обединени земеделци", БСДП и РДП канят на 12 юли партиите - център-дясно, на дискусия за обща кандидат-президентска двойка. Срещата ще се състои в централата на БСДП.

Това съобщи на пресконференция лидерът на формацията Йордан Нихризов. Трите партии са подготвили предложение за профила на бъдещия президент, като сред акцентите са той да е демократ по възпитание и убеждение, да уважава институциите и всички демократични части, предвидени в Конституцията, да е политическа фигура, привърженик на избраните от България евроатлантически ценности, патриот - българофил, да уважава традициите на страната, християнските ценности и култура, да зачита морала, свободата на словото, мисълта и светския характер на държавата, да има добро образоване и богата обща култура. Целта е да се излъчи такава кандидат-президентска двойка, която да спечели избори още на първия тур, коментираха от политическите формации.

От там уточниха, че те имат своите предложения, като са отворени на дискусия и за други имена, защото според трите партии не бива кандидатът за президент да е "под прикритие". Не е важно дали името ще е от голяма партия или от гражданско движение, важно е да работи за България, допълни Нихризов. Трите партии са диалогично настроени и по отношение на развитие на профила на бъдещия президент. Те призовават да се загърбят емоциите и да бъде направена "Коалиция на разума" във връзка предстоящите избори. По отношение на ефектите от Брекзит лидерът на "Обединени земеделци" Петя Ставрева посочи, че вотът на Великобритания е дал сигнал, че ЕС се нуждае от реформиране, като Европа трябва да отговори на гражданите си с по-малко бюрокрация и повече сигурност. По думите й основните акценти, върху които европейските институции трябва да работят активно са свързани с Европейското споразумение за сигурност, общата политика по миграцията и бежанците, завършването на икономическия и паричен съюз. Брекзит е шанс за България да предложи разумни политики, с които да се "уплътни нашето членство", отбеляза Ставрева, като визира и политиката за развитие на селата и селските райони.

Сред предложенията на формацията по тази и други европейски политики са децентрализация на управлението на проектите по Програмата за селските райони, намаляване на бюрокрацията, опростяване на процедурите за кандидатстването на програмите, подобряване на административния капацитет, осигуряване на ресурс от гаранционни фондове в подкрепа на началния етап на финансиране на проектите, стартиране на регионалните програми. Кооперирането на дребните производители също е ключово за създаване на гръбнака на земеделието ни, смята още Петя Ставрева.

Последвайте канала на

БТА
1131 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини