Румен Йончев: Излизането от ЕС е най-зле за британците

  • 24 юни 2016 10:45

  • 2155
  • 4
Румен Йончев: Излизането от ЕС е най-зле за британците
©

Излизането от Европейския съюз е най-зле за британците, коментира пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ "Български демократичен център - Народен съюз" Румен Йончев по повод на резултатите от вчерашния референдум във Великобритания, на който мнозинството от британците гласува за напускане на ЕС. Брекзит още не е факт, но всички обстоятелства, за да се случи, вече са налице, посочи Йончев.

Той определи решението като изненадващо и резултат от тежко популистка кампания в Обединеното кралство. "Страхувам се, че това, което се случва, е най-зле за самите британци - първо поставя под въпрос единството на Кралството, второ - изобщо взаимоотношенията с ЕС", коментира Йончев.

Сметката ще бъде платена от британските данъкоплатци, категоричен беше той. Румен Йончев изрази притеснение и от последствията за българските граждани, които живеят в Обединеното кралство.

Онези, които работят там, и онези, които учат, в дългосрочен план ще трябва да се съобразяват с тези нови условия, каза той. Според него това означава, че след известен брой години, когато излизането на Великобритания е факт, таксите за обучение евентуално вече няма да бъдат такива, каквито са в ЕС.

Второ - условията за труд и свободно движение на хора в рамките на ЕС няма да важат за Великобритания, т. е. всички права, които ползваха нащите съграждани в ЕС, ще трябва да бъдат преразгледани, добави Йончев. Жалко, че заради неколкостотин хиляди емигранти от Източна Европа британското общество се подведе по тази вълна и ще плати много по-голяма цена, коментира съпредседателят на ПГ "Български демократичен център - Народен съюз". Попитан дали очаква ефект на доминото и вълната от евроскептицизъм да залее и други държави, Йончев посочи, че европейските страни трябва да се замислят какво означава ЕС за тях.

Нека не се заблуждаваме - ЕС не е от полза само за нас в Източна Европа, отбеляза той и даде пример с Швеция, която по думите му е богата, но огромна страна с изостанали райони, в които ЕС инвестира милиони за развитие. Трябва да сложим край на популизма, смята Йончев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2155 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.06.24 | 16:12

4
А ние сме си зле по принцип защото вие нищо не правите,дори пречите.
един каза ...

2016.06.24 | 16:12

3
излизането н британците е най вече лошо за ЕС. Вижте само борсата днес!

2016.06.24 | 16:11

2
Британецът си го е измислил, не му бери грижата! Най-зле е за паразитите у Брюксел, не за Англия.

2016.06.24 | 13:18

1
гадовете от брюксел сега ще преразпределят доста по-малка баница за крадене и умират от яд !

Добави коментар

Водещи новини