Парламентарна комисия предложи на НС да не приеме референдума на Марешки

  • 23 юни 2016 16:39

  • 4225
  • 4
Парламентарна комисия предложи на НС да не приеме референдума на Марешки
© Булфото

На днешното си заседание Комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите реши да предложи на Народното събрание да не приеме референдума на Инициативния комитет на Марешки. 

Предложението беше отхвърлено със 7 гласа „въздържал се” и нито един „против” или „за”. Това беше първата от четирите комисии, на които е разпределен за становище референдумът. Председателят на комисията Бойка Маринска от РБ изтъкна, че според член 10, алинея 1, точка 5 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложение до НС за произвеждане на референдум може да бъде направено от инициативни комитети, събрали не по-малко от 200 хиляди подписа на граждани, на което условия въпросният референдум отговаря, тъй като подписите на Марешки са значително повече. Но в алинея 2 на същия член е разписано условието, че Народното събрание приема решение  за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка с минимум 400 хиляди гласа. Толкова валидни подписа, представени от г-н Марешки няма. Така, по думите й, Народното събрание няма право да вземе решение и затова комисията по жалбите на гражданите не може да подкрепи провеждането на референдума, обясни Маринска.

Въпросите на инициативния комитет бяха дали се подкрепя въвеждането на регулация на пазара на горива, дали да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки, за да се намалят цените в аптеките, дали да отпадне напълно държавната субсидия за политически партии и коалиции, да бъде ли намален броят на народните представители двойно и дали да отпадне имунитетът на депутатите.

Маринска съобщи, че има получено негативно становище от Министерството на икономиката по първия въпрос с мотива, че въвеждането на такава регулация би било в противоречие с правилата на конкуренцията и с принципите на пазарната икономика. По втория въпрос – за аптеките, имаме негативно становище от Министерството на здравеопазването, каза Маринска, като прочете мотивите им. Според тях, въпросът съдържа недоказано, декларативно и подвеждащо твърдение, което може да заблуди участниците в референдума, а именно че „пазарът ще стане по-конкурентен и ще се намалят цените на лекарствените продукти”.

Комисията подчерта като мотиви също, че два от въпросите – за броя на народните представители и за партийните субсидии – съвпадат с референдума на Инициативния комитет на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в, за който вече има решение на НС от 12 май 2016 г. ,като въпросът за намаляването на депутатите е вече в Конституционния съд, внесен от президента. Маринска добави и факта, че на подписката на Марешки не й достигат 2600 валидни подписа, поради което предложеният референдум на практика сам се самоотхвърля, коментира след заседанието на комисията председателят Бойка Маринска.

Представители на НПО-сектора също се изказаха против някои от така формулираните въпроси в референдума и призоваха комисията да не подкрепя инициативата. Освен комисията по жалбите в НС още три комисии предстои да се произнесат дали парламентът  да подкрепи или не провеждането на референдум с такива въпроси – това са комисиите по икономическа политика, енергетика и здравеопазване, съобщи накрая на заседанието Маринска.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4225 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
gost

2016.07.07 | 22:44

4
DO KOGA SCHTE GI TARPIM-STIGA TOLKOVA.
БЕЗХАБЕРОВ

2016.07.07 | 22:42

2
ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО КАК ДА НЕ СТАНЕ... АБСУРДИСТАН В ДЕЙСТВИЕ...ТУКА РЕФЕРЕНДУМА Е КАКВОТО КАЖЕ БУДА...
МАФИЯ, МАФИЯ, МАФИЯ!!!

2016.07.07 | 22:42

3
БУДА, С ДОСИЕТО В ЦРУ!!!

2016.07.07 | 22:41

1
Не може да има референдум, който да ограничи ограбването на народа чрез скъпи горива и скъпи лекарства. Народът трябва да се граби и тероризира. Това е!

Добави коментар

Водещи новини