Наредба ще регламентира личната охрана на физически лица

  • 15 юни 2016 14:28

  • 2525
  • 0
Наредба ще регламентира личната охрана на физически лица
© Novini.bg

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за частната охранителна дейност, според които министърът на вътрешните работи трябва да определи с наредба реда и условията за извършване на лична охрана на физически лица в срок от два месеца от влизането на измененията в сила.

По време на дебатите Красимир Янков от "БСП лява България" каза, че наредбата определя твърде широки граници и възможности на министъра за уреждане на отношенията с охранителите на физически лица. Той попита защо се налага тази извънредна поправка сега след като има подложен на обществено обсъждане нов закон за частната охранителна дейност. Според него промените са кампания, която цели да подготви общественото мнение да приеме намерения да се прехвърлят дейности от компетентността на МВР в частни ръце. Няма да допуснем да работите за частния интерес, каза Янков.

Маноел Манев от ГЕРБ обясни, че с наредбата се цели да се спрат безконтролните кортежи и побоища по улиците. Искаме да има ясен и точен стандарт как с какви средства, с колко обучени хора да се извършва тази лична охрана, какъв да е кортежът, ако има такъв и ако има необходимост от това, посочи той и добави, че възлагат на МВР най-накрая да изготви ясни правила за тази дейност. По думите му на МВР се възлагат големи изисквания, за да се изправят срещу хората с кортежи, които си правят частни армии.

Според Валери Жаблянов от "БСП лява България" поправката е необходима, защото има нужда от регулация в частния сектор, но трябва да се прецизира. По думите му частните кортежи означават ограничаване на правата на гражданите от охранителни компании.
Манев обясни, че наредбата цели не някой да прави кортежи сега, а тези, които сега се ползват без никакви правни основания да бъдат поставени под строг контрол.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини