Ренета Инджова: Признаването на арменския геноцид идва в условията на война

  • 06 юни 2016 08:35

  • 11350
  • 2
Ренета Инджова: Признаването на арменския геноцид идва в условията на война
©

Кампанията ни е на принципа на изключване на всеки. Нашите кампании са да гадаем. След въпроса „Кой“ сега се питаме „Коя“. Това каза бившият премиер Ренета Инджова в ефира на БТВ.

Тя коментира скандалите в Българската православна църква. "Скандалът със зарята на Великден гръмна, за да се прикрие друг скандал, който последва – отказът на БПЦ да участва във Всеправославния събор, който трябва да се проведе на остров Крит.

„Краят на нашите съмнения какво се крие зад атаката срещу архимандрит Дионисий беше даден със зарята. Днес вече е ясно, че по Великден е станало едно поредно чудо – чудото е, че Българската православна църква, докато е занимавала невярващия български народ със зарята и ограмоти всички по каноните как се правят литургии – всъщност зад това е стоял безпардонен акт, който извършва БПЦ – да откаже да отиде на един събор, който се готви от 1300 години”.

Може би правим прецедент в съборната практика, която е била прекъснато от 13 века, но ние сега я възстановяваме с бойкот, каза Инджова.

Тя анализира събитията от миналата седмица, които доведоха до дипломатически скандал, след признаването на арменския геноцид от Германия. „Много е интересно съчетанието за дипломация в условията на война. Нещата тук са толкова зле, че тези, които преминават разбраха това и гледат да ни заобиколят. Всички гледат бездушно как потъват лодки. На този фон се прави опит за дипломатическо решение. То не става на 100-годишнината от геноцида, а в началото на лятото. В едно недобре избрано и закъсняло време се цели постигането на споразумение“.

Инджова разкри, че скоро ще излезе книгата й, в която тя описва събитията в Армения.

„Тази резолюция може да означава връщане към времето през войните. Вероятно се прави опит да не се повторят събитията“, посочи тя.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аз

2016.11.24 | 12:33

2
Горката!
mihala

2016.11.15 | 20:25

1
Да се замазва едно деяние с друго не е най-добрия избор.

Добави коментар

Водещи новини