Десислава Танева: Градушките тази година ще са рекордни

  • 02 юни 2016 08:10

  • 6187
  • 2
Десислава Танева: Градушките тази година ще са рекордни
©

"Градушките тази година ще бъдат рекордни. В момента сме в по-голям размер на разрушения от 2014 година. Така че очакваме интензитет на градушките. Когато приключат протоколите, ще можем да кажем с точност какво и колко е унищожено. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието  Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

В Бобово има много щети, но няма противоградна система. За съжаление обаче се случва и в други региони. Всики производства са зависими от природата. Представихме нашето предложение за това как да има противоградна система, предвиждаме изграждане на нови 32 площадки. Ще са необходими 18 млн. лева, защитата не може да бъде на 100 процента  и затова има и рискове. Трябва всичко това да се комбинира и със застраховане. Доброволният принцип на застраховане трябва да остане според мен. Този модел за противоградна защита е възможно да бъде реализиран още следващата година.

По думите ѝ със самолети ще може да се защитят земеделските площи не само от градушки, но и от проливни дъждове и слани.

Подобен начин за защита използват в Израел, Австрия, Германия, Гърция, Русия, САЩ, Канада, Аржентина. Промените в климата ще направят неизбежно използването на този модел. Изграждането му ще струва около 17 млн. лева.

Тъй като защитата не може да бъде 100 %, министър Танева призова земеделските производители да застраховат обработваемите си площи.

"Всяка година държавата предоставя помощи за нуждаещи се райони. На фона на климатичните промени тази необходимост се признава от земеделците. Има и държавна помощ, която е за компенсиране на напълно пропаднали държавни площи", допълни още тя.

"Въпросът със сиренето, което ядем е, че на пазара има продукти, които изглеждат като сирене, а в тях няма никаква млечна следа. В последната година, две фалшивите продукти придобиват популярност и това е заради значително по-ниската цена. Вчера затворихме и предприятие именно заради нарушения, като за момента ще запазя фирмата в тайна. И в хранителната верига се стараем да направим промени, които да доведат до по-малко нарушения. Нашата цел е да разграничим ясно за потребителя кое е истинско и кое не", категорична е Танева.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6187 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Jiri

2016.06.02 | 10:30

2
Кой ли е казал на г-жа министърката такава глупост.Да предскажеш ГОЛЯМ брой градушки е като да хвърляш боб и да предсказваш бъдещето.Метеорологията няма метод за предсказване на градушки за повече от 2-3 дена, камоли за цял сезон!
Фермера

2016.06.02 | 09:53

1
Тази ялова Министърка (крава) мляко няма ама разбира иначе от животновъдство и цена на млякото и сиренето. Тя сирене е яла ама на някой от оная работа ....

Добави коментар

Водещи новини