Данаил Кирилов: Ще се гласува до 35 секции в отделна държава

  • 01 юни 2016 12:52

  • 866
  • 0
Данаил Кирилов: Ще се гласува до 35 секции в отделна държава
©

Ще гласуваме за разкриването на до 35 секции във всяка отделна държава, независимо дали е в Европейския съюз или извън него, както се уточнихме на всички разговори досега. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Миналата седмица бяха внесени редица предложения от политически сили за промени в Изборния кодекс. В тази връзка депутатът уточни, че ще бъде обсъден главно ревизираният вариант на чл. 14 от ИК, свързан с местата за гласуване зад граница, върху който президентът наложи вето. В него управляващите предлагат разкриването на до 35 секции. Тази седмица текстът ще бъде гледан на първо гласуване от правната комисия, възможно е идната седмица да бъде и второто четене. Според Данаил Кирилов засега е невъзможно да се гласува по пощата, защото няма как гласоподавателят да остане анонимен.

Дали са 40 заявленията за разкриване на секция зад граница, каквито предложения са внесли от АБВ, 60 или 100, на практика организацията е една и съща, смята председателят на правната комисия, защото сънародниците ни комуникират електронно, уведомяват се предварително, така че не им е никакъв проблем да съберат 40, 60 или повече заявления. Тук трябва да се съобразяваме, че те се подават по електронен път, без да се изисква електронен подпис или верификация на хартиен носител, добави той.

Според Кирилов има полза от многомандатен избирателен район "чужбина", но очевидно на този етап тази идея не може да получи достатъчна подкрепа в пленарната зала. Такова предложение скоро внесоха поотделно Радан Кънев/ДСБ/ и независимият народен представител Георги Кадиев въз основа на писмото на омбудсмана Мая Манолова до председателя на НС Цецка Цачева. Текст в същия смисъл, но с автор ГЕРБ, имаше и в първоначалния вариант на промените в ИК, но беше отхвърлен в пленарната зала.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини