Захариева: Знаех за решението на президента още от декември, горда съм, че работих с него

  • 26 май 2016 17:48

  • 4271
  • 1
Захариева: Знаех за решението на президента още от декември, горда съм, че работих с него
© Булфото (архив)

Много съжалявам за решението на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той е един истински демократ и се гордея, че бях част от неговия екип. Считам, че мотивите му са лични, защото знам за тях от декември месец. Него го издигаха за втори мандат през медиите и без негово знание, отхвърлиха ветото му и мисля, че той постъпи правилно обявявайки своето решение преди края на юни.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Президентът винаги е поставял на първо място съдебната реформа, защото без нея не могат да се случат другите реформи. Той винаги се е интересувал от съдебната реформа и не съм усетила разочарование у него. В съдебната реформа няма да остане нищо скрито. Надявам се Законът за съдебната власт да бъде приет преди лятната почивка на парламента. Утре отново имаме заседание на Съвета за съдебната реформа и обсъждаме всичко много внимателно. Имали сме заседания, които продължават по 10 часа. Реформата се чака с голямо нетърпение и от прокуратурата, разкри министърът.

В понеделник идва прокурорска мисия от Европейския съюз, която ще извърши анализ на съдебната власт в България. Те ще проведат интервюта с прокурори, съдии, ще имаме срещи в Министерството на правосъдието. Работим много усилено за реформата, категорична беше Захариева. Тя коментира и антикорупционния закон на Меглена Кунева в частта му за анонимните сигнали. Аз съм 50 на 50. В един анонимен сигнал може да има много истина, но може да има и много лъжи. На Съвета за съдебната реформа всички магистрати се обявиха "против" проверките по анонимни сигнали. Убедена съм, че в тази си част законът няма да мине. Един анонимен сигнал може да ти съсипе живота. По-добре да отпадне една част и законът да върви напред, заяви още министърът на правосъдието.

Относно референдума на Слави Трифонов тя каза: Не трябва да хабим енергията на хората. Темата с референдумите е много сложна. Може да има популистки въпроси. Ясно е, че ако се питат хората за заплатата им, всички ще отговорят, че искат 1000 лева заплата, но откъде ще дойдат тези пари? Според мен Конституционният съд трябва да се произнесе по редовността на някои от въпросите в предстоящия референдум. В българската Конституция ясно е уточнено как може да бъде променена тя, завърши Захариева.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Адаам

2016.06.01 | 08:02

1
Много си ми гнусна еврейска пача

Добави коментар

Водещи новини