Ветото на Плевнелиев отива за гласуване в Пленарна зала (видео)

  • 17 май 2016 14:32

  • 4634
  • 3
Ветото на Плевнелиев отива за гласуване в Пленарна зала (видео)
©

Комисията по правни въпроси към Народното събрани обсъжда ветото на президента, наложено върху Изборния кодекс, в частност на член 14. На комисията присъстват освен членовете й, експерти и представители на българите, живеещи зад граница. Дебатите минаха доста разгорещено, очакваше се да дойде и певицата Поли Генова, предаде репортер на novini.bg.

От БСП заявиха, че не ще гласуват този законопроект. Целият закон търпи ревизия и не е годен за обществена употреба. Социалистите смятат, че ветото е полезно, но не трябва да бъде само за член 14. За пореден път те заявиха, че българските граждани имат равни права без значение къде се намират.

От ДПС също констатираха, че ИК съдържа противоконституционни текстове. Те бяха категорични, че ще поддържат ветото и ще поддържат аргументите си в Пленарна зала. Необходимо е, според тя, ветото да бъде наложено и върху други текстове. "Посещението на президента Плевнелиев във Ватикана доста закъсня", подчерта Митхат Метин и добави, че папата е обяснил, че трябва да се обърне внимание на малкия човек, а ИК не дава правото да се обърне към 1 млн. избиратели на майчиния им език.

От Реформаторския блок заявиха, че ще гласуват „въздържал се“. Тези текстове се създават, за да се намали контролирания вот, смятат от реформаторите. Петър Славов от РБ обясни, че БСП и ДПС се държат лицемерно, защото те носят най-голяма отговорност за създаването на контролирания вот. „На „Евровизия“ видяхме какво означава да се мобилизират българите по света“, каза още той.

Емил Димитров от Патриотичния фронт за спасение на България имаше конкретни въпроси към президента относно мотивите на ветото. Той попита как и къде ще гласува Христо Пимпирев и неговата експедиция, как ще гласуват студентите в Аляска и Гренландия, които са на бригади, за да научат езика и да изкарат някой лев. Какво правим с хората, които работят под чужд флаг на самолети и кораби, те как ще гласуват и къде. Да не забравяме, че от 1962 година се лети в Космоса и какво правим с хора, които по това време ще са там. Така създадените мотиви - решаваме проблемите на едни, но на други - не.

Членовете на Правната комисия гласуваха по следния начин: 2 гласа „за“ от ПФСБ, „против“ са 3 гласа от БСП и ДПС, „въздържал се“ са гласували 7 души. По този начин ветото на президента върху ИК мина и отива в Пленарна зала за гласуване.

Последвайте канала на

Калина Христова
4634 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.05.19 | 00:30

3
ЛИЦЕМЕРИ
Аз питам

2016.05.19 | 00:30

2
Че какво ще правят там някакви псевдоексперти, напуснали родината ни търсейки келепира а ще решават нашите съдбини ?! А какъв чеп ще дири там някаква певица ?!
хаха

2016.05.17 | 20:52

1
Сега да видя "ВЕЛИКИЯ" Каракачанов как ще спре да подкрепя правителството. ще спре ама друг път

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини