Плевнелиев и папата 30 минути разговаряха насаме (снимки)

  • 16 май 2016 13:27

  • 2795
  • 5
Плевнелиев и папата 30 минути разговаряха насаме (снимки)
© Президентство

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното разговаря с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Церемонията по посрещането на държавния глава се състоя във вътрешния площад пред Апостолическия дворец, съобщава БТА.

Той е известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на Свети папа Дамас Първи. След "Свети Петър" това е другият престижен ватикански площад, където биват посрещани най-високопоставените гости. На президента бяха отдадени военни почести от папската швейцарска гвардия. Той бе приветстван от префекта на Папския дом архиепископ Георг Генсвайн, който заедно с част от свитата на папските благородници го въведе в Апостолическия дворец.

Съгласно протоколните изисквания държавният глава бе най-напред въведен в Залата на посланиците. Аудиенцията се състоя в библиотечната зала на папските покои, известна като личната библиотека на понтифекса. Тя е място за заседания на Кардиналския съвет и за срещи на Светия отец с някои от най-високопоставените гости.

След възкачването на Свети Петровия престол Франциск пожела да обитава малък апартамент в кардиналския дом "Света Марта", където приема и посетители от чужбина, а аудиенции в Апостолическия дворец дава рядко и по особено тържествени поводи. Най-напред Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и президентът Плевнелиев разговаряха насаме в продължение на 30 минути. След това бяха въведени членовете на българската делегация, сред които са народни представители, ръководители на духовни и културни институции. Тук бе и българският посланик при Светия престол професор Кирил Топалов.

Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. На папата бе поднесено копие на голяма икона на Св. Климент Охридски и на неговото житие. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март подари на президента Плевневлиев плакет с творба на римски художник, изобразява маслинено дърво с вертикално разцепен на две ствол, чийто половини са разделени от празно пространство, а клоните му са сплетени. Според обяснението на папата символиката на разделението и единението показва стремеж към постигане на мир.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2795 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.11.09 | 18:34

5
България си има патриарх равен на папата. Българите си имат духовен водач.

2016.11.09 | 18:31

4
Plevela e vrutnal edin minet na Papata 1000%

2016.05.16 | 23:11

3
Интересно какво ли са си казали двама пе......али!!??

2016.05.16 | 21:44

2
ОСВЕДОМИ ПАПАТА ЗА ВЪЗХОДА НА КОМСОМОЛА
mery

2016.05.16 | 20:29

1
A dali niakoi se seti za Sergei Antonov,ciito jivot oropastiha niakoga.Dali tova petno niakoga shte se izchisti.....

Добави коментар

Водещи новини