Политолог: Политическият формат на мнозинството е гъвкав и устойчив

  • 11 май 2016 13:17

  • 1388
  • 0
Политолог: Политическият формат на мнозинството е гъвкав и устойчив
©

Въпрос на политическа преценка и стратегия на ГЕРБ е колко дълго ще поддържа такъв формат на мнозинството. Напускането на АБВ е увертюра към търсенето на алтернатива на мнозинствата, които ГЕРБ е в състояние да контролира. Това заяви пред БНР Димитър Димитров, политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Това мнозинство промени конституцията, което не е лека политическа задача. Не всяко мнозинство е променяло конституцията, особено в частта й за съдебната власт. Парадоксално неговата устойчивост се корени в гъвкавостта на конструкцията, която би могла да устои до края на мандата. Ако кандидатът на ГЕРБ на президентските избори води достатъчно убедително, това ще е ясен знак, че формулата, построена в парламента, е ефективна, смята политологът. По думите му, половин година преди президентския вот извънредни обстоятелства могат да се очакват по-скоро извън страната, а подобна геополитическа промяна би задала нов формат на политическите разговори у нас.

Докато всичко отвъд ГЕРБ е в насипно състояние, достоверна алтернатива не съществува – никой не вярва, че може да бъде победен кандидата на ГЕРБ, изтъкна Димитров, според когото голямата разделителна линия между доминиращата партия ГЕРБ и всички останали е устойчива, а в самостоятелната си битност на партия БСП е просто неконкурентноспособна.

Популисткият период у нас бе изживян с идването на НДСВ на власт с обещанието за 800-те дни, уточни Димитър Димитров, запитан дали има условия за възход на скептицизма и популистките партии. Според него, хората по-скоро биха заложили на сигурността.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини